‘Yaşamak için’ izin isteyen işçiler işten çıkarıldı! #Evdekal‘masına kalalım ama nasıl?

Yayın tarihi: 27 Mart 2020 Cuma 1:56 pm - Güncelleme: 27 Mart 2020 Cuma 1:58 pm

Koronavirüs salgın hızla yayılırken iktidar evde kalın çağrısı yapıyor ancak yüz binlerce işçi hala güvencesiz şekilde toplu olarak çalışıyor, işten atılıyor ya da ücretsiz izne çıkarılıyor. İnşaat-İş Sendikası, Taksim AKM şantiyesinde çalışmakta olan işçilerin ücretli izin istedikleri için bugün hiçbir hakları verilmeden işten çıkartıldığını duyurdu.

Taksim AKM şantiyesinde ‘yaşamak için’ ücretli izin isteyen işçiler, hiçbir hakkı verilmeden işten çıkarıldı.

Salgın, işçilerin mağduriyetini katladı… ‘Ekmek arası ıspanak’ işinden etti

“AÇ KALARAK MI ÖLELİM?”

#Evdekal‘masına kalalım ama nasıl kalalım? diyen bir işçi mağduriyetini şu sözlerle dile getirdi:

“Ücretli izin istedik. bize evde kalın dediler kalalım da nasıl kalalım? Aç mı kalalım? Aç kalarak mı ölelim? Bunların yanında hiçbir değerimizin olmadığını anladık. biz kira ödütoruz, çocuk bakıyoruz. Bizim gibi yüzlerce insan var ve hiçbir destek yok. Yetkilelere sesleniyorum derhal müdahale edilmesi gerekiyor”

ÇALIŞAN TEHLİKE ANINDA ÇALIŞMAKTAN KAÇINABİLİR

Çalışma hakkın nedir? Nasıl Kullanılır?

Çalışmaktan kaçınma hakkı iş sağlığı ve güvenliği konusunda işçiye / çalışana verilmiş bir haktır. Bu hak, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 13 üncü maddesinde düzenlenmiştir.

Buna göre; çalışan, ciddi ve yakın tehlikeyle karşı karşıya kaldığında iş sağlığı ve güvenliği kuruluna, kurulun bulunmadığı yerlerde ise işverene başvurarak durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasına karar verilmesini talep edebilir. Kurul acilen toplanarak, işveren ise derhâl kararını verir ve durumu tutanakla tespit eder. Karar, çalışana ve çalışan temsilcisine yazılı olarak bildirilir. Ciddi ve yakın tehlikenin önlenemez olduğu durumlarda ise çalışan bu usule uymak zorunda olmaksızın işyerini veya tehlikeli bölgeyi terk ederek belirlenen güvenli yere gider. Çalışanların bu hareketlerinden dolayı hakları kısıtlanamaz.

Çalışanın başvurusu üzerine iş sağlığı ve güvenliği kurulunun veya işverenin çalışanın talebi yönünde karar vermesi hâlinde çalışan, gerekli tedbirler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabilir. Çalışan, gerekli tedbirler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınma hakkını kullandığı döneme ait ücretini alacağı gibi, bu dönemde iş sözleşmesinden doğan ve kanunlardan gelen haklarını da kullanabilir.

Çalışa talep etmesine rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığı durumlarda, iş sözleşmesini feshedebilir, yani işten ayrılabilir.

İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olmamakla beraber buna benzer bir düzenleme, 4857 sayılı İş Kanununun 34 üncü maddesinde yer almaktadır. Söz konusu madde uyarınca da ücreti ödeme gününden itibaren 20 gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır. Bu işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz.