Yarışın devam ettiği Süper Lig’de çarpıcı istatistikler! İşte geride kalan maçlarda ligin enleri…

Yayın tarihi: 13 Nisan 2024 Cumartesi 5:55 pm - Güncelleme: 13 Nisan 2024 Cumartesi 6:11 pm

Özel Haber: Egehan Erkün

Süper Lig’de Galatasaray ve Fenerbahçe arasındaki şampiyonluk yarışı hız kesmeden devam ediyor. Ligde 32. hafta karşılaşmaları hafta sonu ve Pazartesi günü oynanacak maçlarla devam ederken, ezeli rakiplerin önündeki 7 maç da ‘erken final’ niteliğinde. Peki geride kalan 31 haftada takımlar hangi özellikleriyle öne çıktı, oyuncular bireysel performanslarıyla nasıl bir fark yarattı? Tele1.com.tr, futbolseverler için ligin enlerini derledi…

Süper Lig’de 32. haftada heyecan kaldığı yerden devam ediyor. Ligde zirvede Galatasaray yer alırken, sarı kırmızılı ekibi ezeli rakibi Fenerbahçe takip ediyor. Şampiyonluk yarışında rakiplerine açık ara fark atan her iki takımın da 7 maçı kaldı. Her biri erken final niteliğinde olan kritik karşılaşmaların sonucunda 2023-2024 sezonunun şampiyonu belli olacak.

Peki Süper Lig’de 32 haftadır devam eden yarışta takımlar hangi özellikleriyle öne çıktı, bireysel performanslarıyla en çok katkıyı hangi futbolcular verdi? Tele1.com.tr, Süper Lig’in portresini futbolseverler için derledi…

YARIŞTA OKAN BURUK ÖNDE

Son şampiyonluğunun üzerinden uzun bir süre geçen Fenerbahçe, 2023-2024 sezonuna ‘mutlak şampiyonluk’ parolasıyla başladı. Teknik Direktör İsmail Kartal önderliğinde uzun bir galibiyet serisi yakalayan sarı lacivertliler, puan kayıpları yaşayınca zirveye Galatasaray’a kaptırdı. Sarı kırmızılılar, Okan Buruk yönetiminde çıktığı 31 maçta, 27 galibiyet, 3 beraberlik ve 1 mağlubiyet aldı. Fenerbahçe ise 31 maçta 26 galibiyet 4 beraberlik 1 mağlubiyet aldı. Galatasaray 84, Fenerbahçe ise 82 puan topladı.

Okan Buruk (Sağda), İsmail Kartal (Solda)

FENERBAHÇE GOL OLDU YAĞDI

Sezon öncesinde flaş transferler yaparak, yıldız oyuncuların yer aldığı iddialı bir kadro kuran Fenerbahçe, Süper Lig’de en skorer takım olma unvanını koruyor. Sarı lacivertli ekip, attığı 83 golle zirvede yer alırken, ikinci sırada 69 golle Galatasaray yer alıyor. Galatasaray’ı ise sırasıyla Kasımpaşa (55 gol), Trabzonspor (51) ve Adana Demirspor (48) takip ediyor.

GALATASARAY KALESİNİ GOLE KAPADI

Ligde en az gol yiyen takımlar arasında ise zirve Galatasaray’ın. Sarı kırmızılı ekip çıktığı 31 maçta kalesinde yalnızca 20 gol gördü. Kupanın diğer favorisi Fenerbahçe ise rakiplerinden 27 gol yedi. Sarı lacivertli ekibi sırasıyla Antalyaspor (Yenilen gol 34), Başakşehir (Yenilen gol 36) ve Beşiktaş (Yenilen gol 37) takip ediyor.

EN ÇOK BÜYÜK ŞANSI FENERBAHÇE YAKALADI

Süper Lig’de geride kalan 31 haftada, en çok ‘büyük şans’, yani net gol pozisyonu yakalayan Fenerbahçe oldu. Sarı lacivertliler, çıktığı maçlarda tam 134 büyük şans yakaladı. Galatasaray’ın yakaladığı büyük şans sayısı ise 106. Fenerbahçe ve Galatasaray’ı bu istatistikte; Alanyaspor (79), Adana Demirspor (67) ve Kayserispor (67) takip etti.

Yine büyük şanstan en çok yararlanamayan takım Fenerbahçe oldu. Sarı lacivertliler tam 81 büyük şanstan faydalanamadı. Galatasaray’da ise bu sayı 67 olarak kayda geçti. Büyük şanstan faydalanamayan diğer takımlar Alanyaspor, Kayserispor ve Gaziantep FK oldu.

SARI KARTTA ZİRVE HATAY’IN

Süper Lig’de geride kalan maçlarda en çok sarı kartı Volkan Demirel yönetimindeki Hatayspor gördü. Hakemler, Hatay temsilcisine tam 85 sarı kart gösterdi. Hatay’ı sırasıyla Fatih Karagümrük (79), Fenerbahçe (78), Alanyaspor (77) ve İstanbulspor (75) takip ediyor.

EN ÇOK KIRMIZI KART ADANA DEMİRSPOR’A

Kırmızı kartta ise 7 kez oyuncusu diskalifiye edilen Adana Demirspor zirvede yer alıyor. Demirspor’u; Başakşehir (5), İstanbulspor (5), Pendikspor (5) ve Fenerbahçe (4) takip ediyor.

GOL YARIŞINDA ‘KRAL’ DZEKO

Süper Lig’de gol krallığında da zirvede Fenerbahçe’nin 38 yaşındaki golcüsü Edin Dzeko yer alıyor. Dzeko, çıktığı 30 maçta 19 kez fileleri sarstı, 5 tane de asist yaptı. Dzeko aldığı süre boyunca 18.91 gol beklentisi ortalaması yakaladı.

Edin Dzeko – Fenerbahçe

Dzeko’yu 18 golle Galatasaray’ın yıldızı Icardi takip ediyor. Icardi 27 maçta 18 kez ağları sarsarken, 8 tane de asist yaptı. Icardi forma giydiği süre boyunca 17.94’lük gol beklentisi ortalaması yakaladı.

Mauro Icardi – Galatasaray

Gol krallığında üst sıralarda yer alan diğer isimler şöyle:

Rey Manaj (Sivasspor-16 Gol), Mame Thiam (Pendikspor-15 Gol), Adam Buksa (Antalyaspor-13 Gol)

ASİST KRALI KASIMPAŞALI HAJRADINOVİC

Ligde en fazla asist yapan futbolcu Kasımpaşalı Hajradinovic oldu. Boşnak yıldız, çıktığı 32 maçta 4 kez fileleri sarsarken, tam 15 asiste imza attı.

Haris Hajradinovic – Kasımpaşa

Asist sıralamasında ikinci sırada ise Fenerbahçe’nin yıldız oyuncusu Dusan Tadic yer aldı. Tadic, 31 maçta 9 gol atıp, 11 asist yaptı. Sırp oyuncu sarı lacivertli ekibin 20 golüne direkt katkı sağladı.

Üçüncü sırada yine Fenerbahçeli bir isim yer aldı. Sarı lacivertlilerin sezon başında kadrosuna kattığı Szymanski, 31 maçta 9 gol atıp, 10 gol pası verdi.

Dördüncü sırada ise ligde zirvede yer alan Galatasaray’ın kurt oyuncusu Dries Mertens yer alıyor. Mertens, Galatasaray formasıyla çıktığı 29 maçta 5 kez fileleri sarsıp, 12 tane de asist yaptı.

EN ÇOK BÜYÜK ŞANSI TADIC YARATTI

Ligde hücum hattında görev alan oyuncular arasında en çok büyük şans yaratan isim Dusan Tadic oldu. Tadic, takımı adına 24 kez büyük şans yarattı. Tadic’i sırasıyla; Oğuz Aydın (Alanyaspor-17), Sebastian Szymanski (Fenerbahçe-14), Miguel Cardoso (Kayserispor-14) ve Kerem Aktürkoğlu (Galatasaray-13) takip etti.

Dusan Tadic – Fenerbahçe

TOP ÇALMADA GEDSON ZİRVEDE

Ligde maç başına en çok top çalma ortalamasında birinci sıraya Beşiktaş’ın oyuncusu Gedson Fernandes (3.4) oturdu. Gedson’u sırasıyla; Yunus Konak (Sivasspor-2.6), Mehmet Aydın (Trabzonspor-2.6), Münir Levent Mercan (Fatih Karagümrük-2.5) ve Gökhan Sazdağı (Kayserispor-2.5) takip etti.

Gedson Fernandes – Beşiktaş

MUSLERA YİNE BÜYÜK OYNADI

Galatasaray’ın efsaneleşen kalecisi Fernando Muslera, ligin maç başına en az gol yiyen kalecisi oldu. Uruguaylı eldiven 0.7 ortalamasını yakalarken, aynı zamanda 15 maçı da gol yemeden tamamladı.

Fernando Muslera – Galatasaray

Muslera’yı Fenerbahçe’nin kalesini koruyan Livakovic 0.9 ortalamayla takip ediyor. Hırvat eldiven 11 maçı gol yemeden tamamladı. İki ismi ise sırasıyla; Helton Leite, Mert Günok ve Bahadır Han Görgülü takip etti.

Fenerbahçe’de Oosterwolde’nin döneceği tarih belli oldu

UEFA’dan Galatasaray’dan üç isme ceza

Süper Lig, Fenerbahçe, Galatasaray, Süper lig enleri, Süper Lig istatistikler, Süper lig gol krallığı, Süper Lig asist krallığı, Tadic, Kerem Aktürkoğlu, Dzeko, Icardi, Szymanski, futbol, Egehan Erkün

 

Kaynak: TELE1