Yargıtay’dan Mehmet Altan’ı dinleten hakime ceza

Yayın tarihi: 8 Kasım 2021 Pazartesi 2:04 pm - Güncelleme: 8 Kasım 2021 Pazartesi 2:05 pm

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, FETÖ üyesi olmakla yargılanan Mehmet Altan için “pastör” kod adını kullanarak telefon dinleme talebinde bulunan MİT’in, talebine onay veren hakimi hapisle cezalandırdı. Verilen kararda sanığın eylemleri “zincirleme görevi kötüye kullanma” suçu olarak belirlendi.

Yargıtay usulsüzce yapılan telefon dinlemeleri ve ev-konut aramaları ile ilgili emsal niteliğinde önemli bir karara imza attı. T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre yazar-akademisyen Mehmet Altan için “pastör” kod adını kullanarak telefon dinleme talebinde bulunan MİT’in talebini kabul eden hakim hapisle cezalandırıldı. Hakimler ve Savcılar Kurulu hakim hakkında yargılama izni verirken aynı hakim, bir avukatın ofisi için, hakkında herhangi bir somut kanıt olmadan arama kararı verdiği için de cezalandırdı. Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun ise aynı kararda imzası bulunan bir başka hakim için yargılama izni vermemesi dikkat çekti. Dinleme talebinde bulunan MİT mensupları hakkında da işlem yapılmadı. Mehmet Altan FETÖ üyesi olduğu ve 15 Temmuz darbe girişimine katıldığı gerekçesiyle tutuklanmış, Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarına rağmen tahliye edilmeyerek 6 ay fazladan cezaevinde tutulmuş ve yargılama sonunda beraat etmişti.

KOD ADI KULLANARAK DİNLEME TALEBİ

Milli İstihbarat Teşkilatı 2009’da Altan’ın telefonlarının dinlenmesi için mahkemeye talepte bulunmuş ancak Altan’ın gerçek ismini kullanmayarak sadece dinlenilecek numarayı verdiği ortaya çıktı. MİT, Altan’ın ismi yerine “pastör” kod adı kullanıldı.

Baro seçiminde Sedat Peker ve Karl Marx sesleri