Yargıtay’dan kritik ’15 Temmuz’ kararı: Darbe davasından müebbet alan erlere beraat!

Yayın tarihi: 23 Temmuz 2020 Perşembe 12:27 pm - Güncelleme: 23 Temmuz 2020 Perşembe 5:18 pm

15 Temmuz darbe girişimi sırasında 14 ere verilen müebbet hapis cezası Yargıtay kararıyla bozuldu. Yargıtay gerekçesinde “Askerlerin emirleri yerine getirmekten başka çaresi olmadığını” açıkladı.

Yargıtay, 15 Temmuz TRT Harbiye Davası’nda 14 ere verilen müebbet cezasını bozdu ve beraat istedi.

15 Temmuz Darbesi’nde gerçekte ne oldu?

16. ceza dairesinin gerekçesinde, “Askerlerin, emir altında oldukları, komutanlarının verdiği emirleri yerine getirmekten başka çaresi olmadığı” vurgulandı.

Yargıtay, TCK’nın 30/4 maddesindeki, “İşlediği fiilin haksızlık oluşturduğu hususunda kaçınılmaz bir hataya düşen kişi, cezalandırılmaz” maddesini uygulayarak, beraate hükmetti. Erlerin “gecikmeli” de olsa darbeye teşebbüsü fark ettikleri, üstleri tarafından verilen “halka ve güvenlik görevlilerine ateş etme emrine uymadıkları”, “amirlerin ısrarlı kanunsuz emirleri karşısında” ise “hal ve koşullara göre başka şekilde davranma olanağının bulunmadığı düşüncesiyle”, “silahla havaya ateş etmenin bir haksızlık oluşturmayacağı sonucuna vardıkları” vurgulandı.

Hürriyet’ten Oya Armutçu’nun haberine göre; Yargıtay, erlerin kaçınılmaz hataya düştükleri gerekçesiyle cezalandırılamayacaklarına dikkat çekti.

BERAAT YOLUNU AÇTI

Bozma kararı, “tatbikat” ya da “terör saldırısı” gerekçesi ile 15 Temmuz gecesi, TV izleyip olaylardan haberdar olma imkanları da bulunmayan, üstlerinden aldıkları emirleri yerine getirmek için silahlanarak sokağa çıkarılan, davaları süren veya bu emre itaaten başka eylemleri, “FETÖ bağlantıları ve örgüte mensubiyetleri kanıtlanamadığı” halde “anayasayı ihlalden” mahkum olan sanık erlere beraat yolunu açıyor. Kritik bir örnek karar niteliği taşıyor.

‘İLK BİLGİLERDEN HABERDAR OLAMADIKLARI…’

Yargıtay kararında, “Uyumaya hazırlanan sanıkların da aralarında bulunduğu askerlerin, içtimaya çıkartıldığı, komutanların askerleri gece atışı bahanesi ile silahlandıkları; internete bağlanma özelliği olan telefonları kullanmaları yasak olan askerlerin ilk bilgilerden haberdar olamadığı; darbe girişimini bilen rütbelilerin askerlere hiçbir bilgilendirme yapmadığı; erlerin terör örgütüne mensubiyeti tespit edilemediği, zorunlu askerlik hizmeti nedeniyle er olarak görev yapmakta iken, suç işlemek kastı olmaksızın, üstlerinden aldıkları emrin hukuka uygun olduğu zannı ile tatbikat veya terör saldırısına müdahale edileceği gerekçesi ile olay gecesi silahlanarak, araçlarla kışladan ayrıldıktan sonra gecikmeli de olsa darbeye teşebbüs suçunun icrai hareketlerinin gerçekleştirildiğini farketmişlerdir” satırlarına yer verildi.

THY’de skandal iddia… Çok sayıda uçak hatalı satın alındı

Kural dışı tekme dövüşçüyü gözünden etti!