Yargıtay’dan emsal ‘iş kazası’ kararı! “Ölümlerden patron sorumlu”

Yayın tarihi: 10 Ağustos 2022 Çarşamba 11:20 am - Güncelleme: 10 Ağustos 2022 Çarşamba 11:20 am

Yargıtay, bir inşaatta yaşamını yitiren işçinin ölümünden patronun asli kusurlu olduğunu hükmetti. Mahkeme, iş sağlığı ve güvenlik tedbirlerinin patronun sorumlu olduğunu dile getirdi. 

Bir inşaatta meydana gelen ölümlü kaza sonrası Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkan müteahhit, hapis cezasına çarptırıldı.

Sanık avukatı kararı temyiz edince devreye Yargıtay 12. Ceza Dairesi girdi. Emsal nitelikteki kararda şu ifadelere yer verildi:

“Kazı yapılan ve pis su birikintisinin oluştuğu alanda uyarıcı levha, şerit ve güvenlik önlemlerinin bulunmadığının tespit edildiği anlaşılmaktadır. Anılan şirketin sahibi olup yetkili kişi konumunda bulunan sanığın olayın meydana geldiği inşaat alanında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili denetim ve tedbirlerin alınmasının sağlanması için alanında uzman iş sağlığı ve güvenliği uzmanı atamadığı ortadadır. Yine anılan şirkette şantiye şefi olan ve fiilen şantiyede görev yapan inşaat mühendisi sanığın, inşaat alanında alması gerekli tedbir ve önlemleri almayarak bir kişinin ölümüne asli kusurlu hareketleri ile neden oldukları olayda verilen mahkumiyet kararları yerindedir. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararının onanmasına oy birliği ile hükmedilmiştir”

Yargıtay’dan yurt dışındaki işçiler için emsal karar