Yargıtay’dan ‘büyü ile dolandırıcılık’ kararı

Yayın tarihi: 23 Temmuz 2022 Cumartesi 12:28 pm - Güncelleme: 23 Temmuz 2022 Cumartesi 12:28 pm

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, muska ve büyü ile 3 kişiyi dolandıran sanığa verilen cezanın, ‘dini inanç ve duyguların istismar edilmesi kapsamında nitelikli dolandırıcılık’ kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti.

Aydın’da bir kişi, üç kişiyi muska ve büyü ile psikolojik sorunlarından kurtaracağını, sıkıntılarını gidereceğini, medyumluk diploması vereceğini ve emekli edeceğini söyleyerek dolandırdı, 3 kişiden 17 bin 350 lira para aldı.

Şüpheli hakkında açılan dava sonucu Aydın 3. Asliye Ceza Mahkemesi, sanığı “dolandırıcılık” suçundan 1 yıl 3 ay hapis ve adli para cezasına çarptırdı.

Karara yapılan itiraz üzerine dosya Yargıtay’a taşındı. Temyiz istemini görüşen Yargıtay 11. Ceza Dairesi kararında, sanığın eyleminin Türk Ceza Kanunu’nun 158/1’inci maddede belirtilen “dini inanç ve duyguların istismar edilmesi kapsamında nitelikli dolandırıcılık” kapsamında değerlendirilmesi ve yargılama yerinin asliye ceza mahkemesi değil, ağır ceza mahkemesi olması gerektiği kaydedildi. Asliye ceza mahkemesinin bu hususu gözetmeden yazılı şekilde hüküm kurmasının kanuna aykırı olduğuna işaret edilen kararda, hükmün oy birliğiyle bozulmasının kararlaştırıldığı belirtildi.

Yargıtay’dan yurt dışındaki işçiler için emsal karar