Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda 3 Temmuz 2020’de meydana gelen patlamada 7 işçi hayatını kaybederken 100’ü aşkın işçi de yaralandı. Daha sonra fabrikada kalan malların taşınması sırasında meydana gelen patlamada da 3 asker hayatını kaybetti.

Ardından başlayan yargılama sürecinde Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 28 Şubat 2022 tarihindeki karar duruşmasında; sanıklar Ali Rıza Ergenç Coşkun ve Yaşar Coşkun ‘Bilinçli taksirle öldürme’ suçundan 16 yıl 3 ay, Fabrika Müdürü Hasan Ali Velioğlu hakkında ‘Bilinçli taksirle öldürme’ suçundan 12 yıl 6 ay, diğer sanıklar da 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanık Hasan Ali Velioğlu hakkında ise tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliye kararı verildi.

Mahkemenin kararı istinafa taşındı. İstinaf ise ilk derece mahkemesinin kararındaki sanık Yaşar Coşkun hakkında tekerrür hükümlerinin uygulanmaması ile vekalet ücreti ve yargılama giderlerine ilişkin hukuka aykırılıkların düzeltilerek istinaf başvurularının esastan reddine karar vermişti. Dosya kapsamında sadece Yaşar Coşkun tutuklu bulunuyor.

Jandarma astsubay evinde ölü bulundu Jandarma astsubay evinde ölü bulundu

YARGITAY KARARI BOZDU

İstinaf reddi sonrası gidilen Yargıtay kararı bozdu ve ‘dosyayı yeniden incelenmek, hataların düzeltilmesi amacıyla Sakarya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Fabrikada daha önce ölümle sonuçlanan kazalara dikkat çeken Yargıtay şu hatırlatmayı yaptı:

“Bahse konu firma 2007-2012 arasındaki ruhsat döneminde tüzük hükümlerine aykırı davranmaktan yedi ceza uygulandı, bu cezaların altısı kapatma. 2017-2020 arasındaysa 16 ceza aldı.”

Coşkun’un gerekli güvenlik önlemlerini almadığı belirten mahkeme ‘usule aykırı, izinsiz barut üretimi ve depolanmasıyla ruhsatsız yapılar inşa edilmesi gibi konulara kayıtsız kaldığı’nı kaydetti.

Mahkeme, Çoşkun için şu talepte bulundu:

“Ölen sayısınca olası kastla öldürme ve mağdurların yaralanmalarının niteliğine göre her bir mağdur ve/veya şikâyetçi mağdur sayısınca ‘olası kastla öldürme’ suçundan cezalandırılması gerekiyor.”

Yargıtay diğer sanıklar Asiye Angın, Ahmet Çağırıcı, Erşan Öztürk ve Aslı Düzgün’üyse ‘güvenlik eksikliği ve işçilerin hayatını riske atan çalışma düzenine göz yummakla’ suçladı.

Sanıklara ‘basit taksirle öldürme’den ceza verilmişti.

Mahkeme bunu ‘bilinçli taksirle öldürme’ suçlamasıyla değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: ANKA