Yargıtay Başkanı: Sadece Türkiye’de kadın cinayetleri işleniyormuş gibi bir algı yaratılıyor

Yayın tarihi: 6 Ocak 2022 Perşembe 10:54 pm - Güncelleme: 6 Ocak 2022 Perşembe 10:54 pm

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca 2021 yılı değerlendirme toplantısında kadın cinayetlerine değindi. Türkiye’de neredeyse her gün kadın cinayeti işlenirken Akarca, “Sadece Türkiye’de kadın cinayetleri işleniyormuş gibi bir algı yaratılıyor” dedi.

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, 2021 yılı değerlendirme toplantısında konuştu. Toplantıya toplantısına Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Ceza Genel Kurulu Başkanı Eyüp Yeşil katıldı. Kadın cinayetlerine değinen Akarca, “Kadın cinayeti konusunda Türkiye, Avrupa ortalamasının yarısının altında ama sanki sadece Türkiye’de kadın cinayetleri işleniyormuş gibi bir algı yaratılıyor. Keşke hiç olmasa” dedi.

“ALGI YARATILIYOR”

Akarca, kadına yönelik işlenen suçlarda yargılama sürecine ilişkin “İlerleyen süreçte iş yükümüzü azaltabilirsek bu tür davaları istinafa götürmeden, atlamalı temyiz gibi doğrudan Yargıtay’a getirilmesini kanun koyucuya önerebiliriz” ifadelerini kullandı.

Kadına yönelik işlenen suçlarda yargılama sürecine ilişkin sorulan soru üzerine Akarca şunları söyledi:

“Kadın cinayeti konusunda Türkiye, Avrupa ortalamasının yarısının altında ama sanki sadece Türkiye’de kadın cinayetleri işleniyormuş gibi bir algı yaratılıyor. Keşke hiç olmasa. Bu oranı da biz çok fazla görüyoruz. Bunu da kabul etmiyoruz. Yargılama süreçlerinde cinayet davalarında öldürülme sebebi belliyse çok kısa zamanda bitirdiğimiz davalar da var. 1’inci veya 2’nci celsede karar aşamasına gelen davalar hepsi. Tabi bu kararların istinaf süreçleri oluyor. İstinafta bekliyor sonra Yargıtay süreci oluyor. Belki ilerleyen süreçte iş yükümüzü azaltabilirsek bu tür davaları istinafa götürmeden, atlamalı temyiz gibi doğrudan Yargıtay’a getirilmesini kanun koyucuya önerebiliriz”

“HDP İDDİANAMESİNE EKLEME YOK”

HDP’nin kapatılması istemine ilişkin davayla ilgili soruyu cevaplayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin ise, “HDP iddianamesini yazdık, Anayasa Mahkemesi’ne sunduk. Bizim görevimiz iddianameyi yazmak. Eksiklikler olduğu belirtildi. Biz iddianameyi tekrar düzenleyip yeniden Anayasa Mahkemesi’ne sunduk. Yazılı savunmamızı 20 gün içinde yaptık. Şimdi parti yazılı savunmasını yapacak. Ardından biz sözlü savunma için davet edileceğiz. Süreç bu şeklide devam ediyor. Şu an Türkiye’de 123 tane faal parti var. HDP iddianamesine ekleme yok. Parti bulunduğu yerden farklı bir yerde değil. Aynı söylemlerine eylemlerine devam ediyor” dedi.