Yargıtay 3. Ceza Dairesi hakkında art arda suç duyuruları

Yayın tarihi: 9 Kasım 2023 Perşembe 5:07 pm - Güncelleme: 9 Kasım 2023 Perşembe 6:32 pm

TBB, İstanbul Barosu ve Ankara Barosu Can Atalay’la ilgili AYM‘nin hak ihlali kararına uymayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin başkanı ve üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Türkiye Barolar Birliği (TBB), İstanbul Barosu ve Ankara Barosu Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay’ın bireysel başvurusuyla ilgili Anayasa Mahkemesi tarafından verilen hak ihlali kararını yerine getirmeyen ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunan Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı ve Üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Meclis’teki olağanüstü toplantı iptal edildi, CHP eylem başlatıyor

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ’NDEN SUÇ DUYURUSU

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Yargıtay önünde yaptığı açıklamada, kararda imzası bulunan Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı ve Üyeleri hakkında soruşturma açılması için başvuruda bulunduklarını açıkladı.

BARO BAŞKANLARI ANKARAYA GELİYOR

Türkiye’deki tüm baro başkanlarının Ankara’ya geleceğini söyleyen Sağkan, ” Savunma makamı olarak yargının içinde bulunduğu bu ağır durumdan yurttaşların hukuki güvenlikten tamamen uzaklaştıklarını hissettikleri bu ağır zaman diliminden bir an evvel çıkılması için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Tüm baro başkanlarımız Ankara’ya geliyorlar baro başkanlarımızla değerlendirme yapacağız. Saat 3’te hem baro başkanlarımızla hem tüm meslektaşlarımızla AYM karşısındaki Ahlatlıbel Atatürk parkında buluşacağız” diye konuştu.

‘YARGITAY CEZAYI ONAYARAK DOSYADAN EL ÇEKTİ’

Yargıtay’ın dosyadan el çektiğini söyleyen Sağkan, “Yargıtay 3. Ceza Dairesinin bu dosya üzerinde karar almaya yetkisinin olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Yargıtay dosyanın esasına ilişkin onama kararı vererek dosyadan el çekmiş durumdadır. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Yargıtay’a dosyayı gönderdiği anda bu dosyayı iade etmesi gerekiyordu. Çünkü AYM’nin hak ihlali gidermek için çizdiği yolu izleyecek tek makam İstanbul 13. Ağır ceza mahkemesidir. Yargıtay’ın 3. Ceza Dairesi yetkisinde olmayan bir konuda anayasaya aykırı bir karara imza atmıştır” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL BAROSU’NUN SUÇ DUYURUSU: YARGITAY YÜKSEK DİSİPLİN KURULU VE HSK’YA ŞİKAYET EDİLDİ

İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç, Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı ve Üyeleri hakkında Anayasa Mahkemesi tarafından verilen hak ihlali kararını yerine getirmemek suretiyle, yargıya duyulan güveni zedeledikleri, “görevi kötüye kullanmak” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçunu işledikleri gerekçesiyle Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’na suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu dilekçesinde “Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin kararında belirtildiği şekilde ve yeniden yargılama yapmaya yetkili makam olarak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dosyayı iade etmesi gerekirken Türk Hukuk sisteminde yeri olmayan Anayasa Mahkemesi kararına “UYMAMA” şeklinde bir karar vermiştir. Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa’nın 153/6 maddesinde yer alan ‘Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazete’de hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.’ şeklindeki açık hükmüne rağmen bu kararı vermesi TCK’nın 257.maddesi bağlamında görevin kötüye kullanması ve TCK’nın 109. maddesi bağlamında kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu oluşturacak niteliktedir” denildi.

İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç tarafından Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı ve Üyeleri hakkında Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’na verilen suç duyurusu dilekçesi, ayrıca disiplin yönünden de takdir ve ifası için Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu ile Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanlığı’na gönderildi.

Meclis’teki olağanüstü toplantı iptal edildi, CHP eylem başlatıyor

ANKARA BAROSU SOSYAL MEDYADAN DUYURDU

Ankara Barosu suç duyurusunu sosyal medya hesabından “Anayasa’nın 153. maddesinin gereğini yerine getirmeyen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ile Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Başkan ve Üyeleri hakkında Baromuz tarafından suç duyurusunda bulunulmuş olup süreç tarafımızca titizlikle takip edilecektir. Meslektaşlarımıza saygı ile duyurulur” ifadeleriyle duyurdu.