Yapışık ikizler sanal gerçeklik yardımıyla birbirlerinden ayırıldı

Yayın tarihi: 2 Ağustos 2022 Salı 7:39 am - Güncelleme: 2 Ağustos 2022 Salı 7:39 am

Brezilya’da birbirine başından bağlı 3 yaşındaki ikizler sanal gerçeklik yardımıyla başarılı bir şekilde ayrıldı.

İkizleri ayırma ameliyatı Londra merkezli Great Ormond Street Hospital’in yönetiminde Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde yapıldı. BBC’nin haberine göre, uzmanlar ikizlerin manyetik rezonans görüntüleme (MR) ve bilgisayarlı tomografi taramalarına dayanan sanal gerçeklik projeksiyonlarını kullanarak tekniklerini denemek için aylar harcadı.

SADECE SON AMELİYAT 27 SAAT SÜRDÜ

İkizler Bernardo ve Arthur Lima’nın 100 kadar sağlık çalışanının seferber olduğu 7 ameliyat geçirdiği ve yalnızca son ameliyatın 27 saat sürdüğü belirtildi. Ameliyatı yöneten hekimlerden Noor ul Owase Jeelani, ilk kez ayrı ülkelerdeki cerrahların aynı “sanal gerçeklik odasında” birlikte ameliyat yaptığını söyledi. ameliyatın sanal gerçeklik boyutu hakkında AP haber ajansına konuşan Jeelani, “Çocukları herhangi bir riske atmadan önce anatomilerini görmek ve ameliyatı yapmak gerçekten harika” ifadelerini kullandı.

DAHA ÖNCEKİ DENEMELER BAŞARIRIZ OLMUŞTU

Daha önceki denemelerin başlarından yapışık ikizlerin anatomik yapısı nedeniyle başarısız olduğunu belirten Jeelani, “Bu tür ameliyatlar zamanımızın en zorluları olarak görülüyor ve bunu sanal gerçeklikte yapmak gerçekten çağın ötesinde bir şey” şeklinde konuştu. İkizlerin ayrıldıktan sonra kan basınçları ve kalp atışlarının birbirlerine tekrar dokunana kadar son derece yüksek olduğu belirtildi.

Başlarından yapışık olup da ayrılan en yaşlı ikiz olan Bernardo ve Arthur Lima’nın sağlık durumunun iyi olduğu ve 6 ay rehabilitasyon göreceği bildirildi.

Brezilya’da çeteye baskın yapan polis katliam yaptı