Yapay zekada bir ilk! ChatGPT Turing testini geçti

Yayın tarihi: 23 Haziran 2024 Pazar 1:28 pm - Güncelleme: 23 Haziran 2024 Pazar 1:28 pm

ChatGPT‘nin, yapay zekadaki en yüksek hedeflerden biri olarak görülen Turing testini geçen ilk yapay zeka olduğu ileri sürüldü.

Araştırmacılar, OpenAI tarafından geliştirilen sohbet botu ChatGPT’nin Turing testini geçen ilk yapay zeka olduğunu iddia ediyor. İddiaya göre çoğu kişi sohbet robotunun verdiği yanıtları, bir insanın verdiği yanıtlardan ayıramıyor.

Bilgisayar öncüsü Alan Turing tarafından “taklit oyunu” olarak önerilen Turing testi, yapay zeka tarafından verilen yanıtların insan tarafından mı yoksa makine tarafından mı verildiğini anlayamıyorsa, o yapay zekanın gerçekten akıllı sayılması gerektiğini iddia ediyor.

Bilim insanları, ChatGPT-4’ün insan test deneklerinin yarısından fazlasını kandırabileceğini öne sürüyor.

500 kişinin katıldığı araştırmada, deneklerin dört farklı yanıtlayıcı ile konuşmaları sağlandı. Bu yanıtlayıcılar arasında bir insan, 1960’ların AI programı ELIZA, GPT-3.5 ve ChatGPT’nin son sürümü GPT-4 yer aldı.

Yapay zeka robotu ChatGPT’nin başı basınla dertte! Davaya hazırlanıyorlar

Ntv’de yer alan habere göre, beş dakikalık konuşanın ardından katılımcılara, konuştuğu kişinin insan mı yoksa AI mı olduğu soruldu. Yayımlanan çalışmada, katılımcıların yüzde 54’ü GPT-4’ü insan olarak değerlendirdi.

Önceden programlanmış yanıtlar içeren ELIZA, yüzde 22 oranında insan olarak değerlendirilirken; GPT-3.5 yüzde 50 ve insan katılımcı yüzde 67 oranında insan olarak değerlendirildi.

Araştırmacılar, yapılan çalışmanın gelecekti insan ve makine arasındaki etkileşimlerin bir adımı olarak gördüklerini belirtti. Ayrıca çalışma, GPT döneminde AI’nın nasıl değiştiğini de vurguluyor.

Kaynak: NTV