Yapay zeka yayın evlerini kızdırdı

Yayın tarihi: 9 Mayıs 2023 Salı 9:00 am - Güncelleme: 8 Mayıs 2023 Pazartesi 1:28 pm

Amazon’daki yapay zeka tarafından yazılmış kitapların sayısının hızla artması, gerçek yazarlar ve yayın evleri için büyük bir sorun haline geliyor.

ChatGPT ve Google Bard gibi gelişmiş yapay zeka programlarının kullanıcılarının erişimine açılması, bu teknolojinin bir anda pek çok farklı alanda kullanılmasına kapı araladı. Kimileri AutoGPT’yi bir tür asistan olarak kullanırken, kimleri tezlerini ChatGPT’ye yazdırmayı denedi. İnsanların bu teknolojilerin kabiliyetlerini keşfetmeye başladığı bu dönemde, bu teknolojileri bir tür gelir kapısı olarak kullanmak isteyenler de boş durmadı elbette. İşte bu teknoloji meraklısı girişimcilerin başvurduğu başlıca yöntemlerden birisi ise yapay zeka programlarına kitaplar yazdırıp bunları Amazon üzerinden satmak oldu.

Bildiğiniz gibi Amazon’un bir “self publish” yani “kendin yayınla” platformu bulunuyor. Bu platform, yazarların herhangi bir yayıncıya ihtiyaç duymadan, kendi kitaplarını Amazon üzerinden fiziki kitap, e-kitap ya da sesli kitap formatında yayınlamasına olanak sağlıyor. Yayıncının aradan çıkarıldığı bu platform, ChatGPT benzeri programlarla kitap üreten girişimcilerin de bu eserleri doğrudan kullanıcılarla buluşturmasını sağladı. Ancak aynı anda pek çok kişinin bu yönteme başvurması, Amazon’a bir “sahte” kitap akınının oluşmasına sebep oldu.

yapay zeka

The Washington Post’un haberine göre Amazon’daki yapay zekayla oluşturulmuş kitapların sayısı her geçen gün biraz daha artıyor. Bu da gerçek yazarlar tarafından yazılmış kitapların gitgide büyüyen bir kalabalık arasında kaybolup gitmesine sebep oluyor. Yazarların şimdiden bundan şikayetçi olmaya başladığı söyleniyor. Çünkü sadece platformdaki kitapların sayısı orantısız bir şekilde artmakla kalmıyor aynı zamanda gerçek yazarların kitaplarıyla A.I. tarafından üretilmiş kitapları birbirinden ayırt etmek de zorlaşıyor.

İlginizi çekebilir: Yapay zeka fakirlere doktorluk yapacak

Öte yandan A.I. tarafından yazılan kitapların aslında buzdağının görünen kısmı olduğu söyleniyor. Çünkü aslında fark etmediğimiz pek çok alanda bu teknolojiler kullanılmaya başlanmış durumda. Bunların başında ise içeriklerini tamamen A.I. programlarıyla üreten web siteleri geliyor. Bu sitelerin sayısının da hızla arttığı belirtiliyor.