Yapay zeka toplumsal olayları gerçekleşmeden tespit edebilecek

Yayın tarihi: 14 Ocak 2022 Cuma 8:00 am - Güncelleme: 13 Ocak 2022 Perşembe 10:30 am

Yapay zeka toplumsal olayları ortaya çıkarabilecek bir kapasiteye ulaşıyor. Böylece şiddet olaylarının önceden tahmin edilmesi de mümkün olacak. Peki yapay zeka bunu nasıl başarmayı düşünüyor?

Herkesin büyük bir merakla gelişmeleri takip ettiği yapay zeka toplumsal olayları önceden tahmin edebilecek. Bu kulağa biraz tuhaf gelse bile aslında oldukça mümkün. Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz yıl ABD’de kongre baskını yaşanmıştı. Bugüne kadar çok nadiren gerçekleşen bu olay aslında yapay zeka tarafından tahmin edilebilir yapıdaydı.

Florida Merkez Üniversitesi bünyesinde yer alan bazı bilim insanları toplumsal şiddet olaylarının önceden tahmin edilme imkanının olduğunu düşünüyor. Onlara göre yapay zeka ortaya çıkabilecek şiddet olaylarını çok daha önceden tahmin ederek müdahale edilmesini sağlayabilir.

Yapay zeka

Özellikle son dönemlerde yapay zeka sistemleri eskisinden çok daha gelişmiş bir durumda. Ayrıca veri kaynakları neredeyse sınırsız. Google aramalarından Facebook durumlarına kadar neredeyse her yerden veri akıyor. Tüm bu veriler yapay zeka tarafından değerlendirilip tahmin yürütülebilir.

 

Bu alanda bilim insanları ikiye ayrıldı diyebiliriz. Kimileri toplumsal olayları adeta hava durumuna benzetiyor. Onlara göre tıpkı bir fırtınada olduğu gibi yaklaşan tehditler yine aynı şekilde gözlemlenebilir. Böyle bir durumda şiddet olayları daha önceden tahmin edilip önlem alınabilir.

Yapay zeka korkutan açıklamalarda bulundu!

Yapay zeka toplumsal şiddeti tahmin edecek diyen bilim insanlarına karşı bazıları bunun mümkün olmadığını düşünüyor. İnsanların çok değişken olması nedeniyle bir tahmin yürütmek doğru değil.