Yapay zeka Covid19’a çözüm olabilir mi?

Yayın tarihi: 2 Kasım 2020 Pazartesi 8:00 am - Güncelleme: 1 Kasım 2020 Pazar 6:31 pm

Yapay zeka alanındaki gelişmeler artık Covid19 testini telefonda basit bir uygulama üzerinden yapacak seviyeye getirdi.

ABD’de bilim insanları, Covid19 öksürüklerinin karakteristiğini inceleyerek, bir yapay zeka uygulamasının öksürükleri tanıyabileceğini iddia ediyorlar. Böylece yapay zeka Covid19 testi için kullanılabilecek.

Kış ayları ile beraber artacak solunum yolu enfeksiyonlarının Covid19 ile karıştırılması çok sayıda insanın hastanelere akın etmesine neden olacak. Bu da, aslında Covid19 olmayan kişilerin bile hastanelerdeki yoğun virüs yükü ile karşılaşarak hasta olması riskini doğuruyor.

Covid19

Bilim insanları, öksürükleri nedeniyle endişelenerek hastaneye koşacak insanların bir ön test yapabilmesi için telefonlara yüklenecek kolay bir testin hayat kurtarabileceğini düşünüyor.

Buna göre yapay zeka, Covid19 öksürüklerini tanıyacak şekilde eğitildikten sonra, telefon uygulaması üzerinden insanlar öksürüklerini uygulamaya dinletebilecek. Yapay zeka da öksürün ses analizini yaparak Covid19 belirtisi gösterip göstermediğini tespit edecek. Covid19 ile bağlantılı olmayan farklı bir öksürüğe sahip kişilere öksürüğün Covid19 belirtisi olmayabileceği hatırlatılacak. Diğer semptomların var olup olmadığı sorgulanacak.

Ayrıca, bu tür bir uygulamanın yaygın olarak kullanılması durumunda, öksürüğünün covid19 belirtisi olabileceğini fark edecek kişilerin acilen tedavi almaya başlaması da mümkün olacak. Bu da hastalığın çok daha çabuk iyileşmesi ve daha az insana bulaşması anlamına gelecek.

Bir diğer deyişle yapay zeka olası hasta kişileri belirleyip virüs yaymalarını önleyerek pandemiyi daha çabuk da bitirebilir. Ancak bunun için devletlerin uygulamayı zorunlu yapması ve uygulamanın sürekli ses dinliyor olması da gerekebilir, ki bu da pek çok insanı rahatsız edebilir.

Apple kendi arama motoru için kolları sıvadı