Yapay zeka bir şirkette 200 çalışanı işsiz bıraktı

Yayın tarihi: 19 Eylül 2023 Salı 1:08 pm - Güncelleme: 19 Eylül 2023 Salı 1:08 pm

Yapay zeka teknolojisi Fransa’daki bir şirkette 200 çalışanı işinden etti. Şirket, müşterileri için basındaki makaleleri araştırmak, bulmak ve derleme işinden sorumlu çalışanlarını işten çıkararak yerine yapay zekayı koydu.

Fransa’da 383 çalışanı bulunan Onclusive isimli şirket, ocak ayı itibarıyla işgücünün yarısından fazlasını yapay zeka ile değiştirmeye karar verdi.

Euronews Türkçe’nin France Inter’den aktardığı habere göre, Paris’in kuzeyindeki Courbevoie bölgesinde faaliyet gösteren şirket, 217 çalışanı işten çıkararak yerlerine yapay zeka yerleştirecek.

France Inter’e açıklama yapan şirket yöneticisi Matthew Piercy, yapay zeka da dahil olmak üzere yeni teknolojik araçların şirkete entegre edileceğini teyit etti ve işten çıkarma dahil ‘zor kararlar’ alınacağını belirtti.

Müşterilere sunulan hizmeti iyileştirmeyi hedeflediklerini belirten yönetici, eski sistem ve altyapıyı modernize etmek istediklerini, bu bağlamda yapay zekanın katkısından yararlanacaklarını söyledi.

Kararın kolay alınmadığını belirten yetkili, işten çıkarmaların personel üzerindeki etkilerine ilişkin hazırlıklı olduklarını ifade etti.

İşten çıkarılan çalışanların, kurumsal ve özel müşterileri için basındaki makaleleri araştırmak, bulmak ve derlemek işinden sorumlu olduğu öğrenildi.

Ancak şirkette bu görev artık yapay zeka tarafından gerçekleştirilecek.

TIP, FİNANS VE HUKUK TEHDİT ALTINDA

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) temmuz ayında yayınladığı bir rapora göre halihazırdaki mesleklerin yüzde 27’si yapay zeka devriminden etkilenecek.

OECD’nin yapay zeka ve istihdam üzerine hazırladığı rapora göre tıp, hukuk ve finans gibi kalifiye meslekler de risk altına.

2023 İstihdam Görünümü raporunda “Firmaların yapay zeka adaptasyonu hala yavaş olmasına rağmen, ChatGPT gibi üretici yapay zeka (generative AI) gibi uygulamaların hızlı gelişimi, düşen maliyetler ve yapay zekayı kullanmasını bilen çalışanların artması, OECD ülkelerinin bir yapay zeka devriminin eşiğinde olduğuna işaret ediyor” ifadeleri yer aldı.

Yapay zeka destekli drone filosu için servet harcayacak

Yapay zeka harcamalarını arttırdı