Yapay et her alanda kullanacak

Yayın tarihi: 14 Ekim 2019 Pazartesi 10:24 am - Güncelleme: 14 Ekim 2019 Pazartesi 10:24 am

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yapılan testler sonucunda üç boyutlu yazıcı kullanılarak; sığır eti, tavşan eti ve balık eti gibi yapay et üretmeyi başaran bilim insanları daha ileriye gidiyor. Yakın bir zamanda yazıcılardan elde edilen bu tür etler marketlerde yerini alacak.

2013 yılında Hollandalı bilim adamı Mark Post tarafından geliştirilen inek kök hücreleri ile tasarlanmış hamburger eti gerçekleşecek yeniliklerin habercisiydi. İlerleyen zamanlarda bu tür yapay etlerin Mars yolculuğunda kullanılması planlanıyor. Böylece uzun süreli yolculuklarda herhangi bir gıda tedariğine ihtiyaç duymadan yazıcılar ile gıda ihtiyacı karşılanabilir.

Bu tür etlerin ilk çıktığı zamanlarda üretim maliyeti son derece yüksekti. Bu nedenden dolayı bilim insanları ilk etapta geniş bir kitleye yaymayı pek düşünmüyordu. Ancak kısa bir süre içerisinde gelişmekte olan ülkelerde protein ihtiyacını karşılamak için kullanılabileceği anlaşıldı.

Bu tür etlerin birçok problemi bulunuyor. Öncelikli olarak yapay etlere yapılan yatırımlar son derece düşük. Örneğin sektör bundan kısa bir süre önce sadece 73 milyon dolar yatırım toplayabildi. Ayrıca yasal düzenlemeler konusunda da birçok eksiklik bulunuyor.

2000 TL’nin altında en iyi akıllı telefonlar

Geleneksel etlerin yerini elbette yapay etler tutamaz. Ancak protein ihtiyacının yüksek olacağı durumlarda bu tür etler yardıma koşabilir. Peki sizce yapay etlerin kullanımı kısa bir sürede gerçekleşebilir mi? Düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.