Yanık: Hiçbir çocuk cemaat ve tarikatlara teslim edilmedi

Yayın tarihi: 27 Şubat 2023 Pazartesi 11:55 am - Güncelleme: 27 Şubat 2023 Pazartesi 11:55 am

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Kahramanmaraş merkezli depremlerden kurtarılan çocukların cemaat ve tarikatlara teslim edildiği iddialarına ilişkin açıklamada bulundu.

Felakette babalarını kaybeden ve Gaziantep’ten Sakarya’ya getirilen dokuz çocuğun, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı ve işletmesi İsmailağa Cemaati’ne yakın Sakarya Erenler İlme Hizmet Vakfı tarafından yürütülen Mekke Mescidi-Hanife Akın Kuran Kursu’na yatılı olarak verildiği iddia edildi. Olayın duyulmasının ardından ise Diyanet’in tarikat yurduna verilen 9 çocuğu geri aldığı öne sürüldü.

İddialara ilişkin açıklamada bulunan Yanık, hiçbir çocuğun cemaat ve tarikatlara teslim edilmediğini ifade etti.

“ÇOCUKLARIN DİYANET DAHİL HERHANGİ BİR YERE ALINMASI SÖZ KONUSU DEĞİL”

Yanık, şunları söyledi:

Ailesinin yanında olan, ailesinin bakımı ve gözetiminde olan bir çocuğun sorumluluğu ailededir. Eğer bir istismar, şiddet yoksa, ihmal yoksa, devlet olarak ailesinin yanındaki bir çocuğa müdahale etme şansımız yok.

Deprem dönemiyle alakalı, refakatsiz çocuk, devlet bakım ve koruma ihtiyacı olan çocukların Diyanet’te dahil olmak üzere bizim kuruluşlarımızın dışında herhangi bir yere alınması söz konusu değildir. Sağlık kuruluşları bizden başka bir yere veremez. Herhangi bir şekilde, bu Diyanet’in vakfı, cemaatler her kim olursa olsun, 3’üncü şahıslara teslimi söz konusu değildir. Bunlar kasıtlı çıkartılan haberlerdir. Doğru olmadıklarını ısrarla ifade ettik.

Depremzede çocukları Diyanet tarikattan geri almış

“KİMLİĞİ BİLİNMEYEN 82 ÇOCUK VAR”

Yanık, sisteme kayıtlı bin 901 çocuğun afet bölgesinden kurtarıldıktan sonra bin 465’nin ailesine teslim edildiğini belirterek şu açıklamaları yaptı:

Sisteme kayıtlı refakatsiz çocuk sayısı bin 901. Bin 465’ini ailesine teslim ettik. Hali hazırda tedavisi devam eden çocuğum 331. Kuruluş bakımına aldığımız çocuk sayısı 105.

Bu bin 901’den bin 819’unun kimliğini tespit ettik. Bugün itibarıyla kimliği bilinmeyen 82 çocuğumuz var. Bunlardan bir kısmı çok küçük, bebek yaşta. Bir kısmının da yabancı uyruklu olduğunu biliyoruz.

“80’NİN ÜZERİNDE ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ”

Yanık, şu ana kadar kimliği tespit edilebilen 80 çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi.