Yandaşların dayanışması! Hürriyet ve Sabah’tan karşılıklı içerik yönlendirmesi

Yayın tarihi: 20 Temmuz 2020 Pazartesi 9:54 am - Güncelleme: 20 Temmuz 2020 Pazartesi 9:54 am

Demirören Grubu tarafından satın alındıktan sonra hızla AKP yandaşı bir çizgiye oturtulan Hürriyet ile AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yıldızı konumundaki Sabah gazeteleri, internet sitelerinden birbirlerine içerik yönlendirmesi yaptı.

Demirören Medya Grubu’na satıldıktan sonra AKP’ye oldukça yakın bir yayın çizgisi izlemeye başlayan Hürriyet gazetesi, Sabah gazetesiyle ilginç bir ortaklığa imza attı. Hürriyet ve Sabah’ın internet sitelerinin ana sayfalarında, karşılıklı içerik yönlendirmeyi içeren linklere yer verildi.

hurriyet.com.tr’nin ana sayfasında, “Sancar Efe’nin annesi Halise… Gonca Cilasun bakın kimle evli!” başlıklı magazin haberi ile sabah.com.tr’nin ana sayfasında bulunan, “Kurtuluş Osman’ın yıldızı tatilde” başlıklı haber karşılıklı yönlendirme linkleri içerdi. Her iki habere de tıklayanlar, diğer gazetenin internet sitesinde yer alan haberle karşılaştı.

İçerik yönlendirmesinin ne zaman başladığına dair somut bir bilgi mevcut olmasa da Hürriyet’in Demirören’e satışı sonrası gerçekleştirilmeye başlanmış olması oldukça kuvvetli bir ihtimal.

LİNK YÖNLENDİRME NEDİR?

Dijital mecralarda link yönlendirme oldukça sık karşılaşılan bir durum. Ancak haber portalları için link yönlendirmenin yazılı olmayan bazı kriterleri mevcut. Bunların başında ise alıntılanan haberin kaynağına yapılan yönlendirmeler geliyor. Bazı medya kuruluşları ise, sahiplik bakımından aynı çatı altında oldukları diğer medya kuruluşlarına da Google sıralaması, okur profili gerekçeleriyle yönlendirmeler yapabiliyor. Örneğin Hürriyet’in internet sitesinden aynı çatı altında bulunduğu Milliyet’e yönlendirme veya Sabah’ın sitesinden A Haber’e yönlendirme gibi uygulamalar yaygınlıkla mevcut. Ancak Hürriyet ile Sabah gibi birbirine rakip iki medya organının birbirlerine yönlendirme yapması –ticari bir anlaşma kapsamında olsa da- sık karşılaşılan bir durum değil.

İKİ GRUBUN YAKINLIĞI

Medya kulislerinde Hürriyet’in Demirören’e satılmasının ardından iki medya grubunun birbirine yakınlaşması sıkça gündeme gelen konuların başında yer alıyor. Bunun nedenine dair kulislerde birçok iddia mevcut. İddiaların en dikkat çekici olanı ise Hürriyet’in Demirören tarafından satın alınmasına rağmen yayın çizgisinin sistematik bir şekilde Kalyon’un sahibi olduğu Turkuvaz Medya Grubu yöneticilerinin ‘gazetecilik anlayışı’ doğrultusunda şekillendirilmesi.

Öte yandan iki grup arasındaki akrabalık ilişkileri de son dönemde ilişkilerin daha da yakınlaşmasına neden oldu. Kalyon Grup Yönetim Kurulu Başkan Vekili Haluk Kalyoncu ile Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören’in kızı Yelda Demirören, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şahit olduğu bir düğünle geçen yıl evlenmişti. Evlilik ardından iki grubun daha yakın ticari ilişkilere girdiği de kulislerde konuşulanlar arasında.