Yandaş Sabah’tan skandal 19 Mayıs haberi: Damat Ferit ve idam fermanını imzalayan Vahdettin, Atatürk’le aynı karede

Yayın tarihi: 18 Mayıs 2020 Pazartesi 2:04 pm - Güncelleme: 18 Mayıs 2020 Pazartesi 6:00 pm

Yandaş Sabah gazetesi, Atatürk’ün Kurtuluş Savaş’ını başlattığı gün olarak tarihe geçen 19 Mayıs için hazırladığı haberde işbirlikçi Damat Ferit Paşa ve İngiltere’ye kaçan Vahdettin’i aynı görselde kullandı.

AKP’ye yakınlığı ile bilinen yandaş Sabah gazetesi, 19 Mayıs için hazırladığı haberin görselinde Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları için idam fermanı çıkaran Damat Ferit Paşa ile İstanbul işgal altındayken İngiltere’ye kaçan son padişah Vahdettin’i kullandı.

“Adım adım zafere” yazılı görselde Kurtuluş Savaşı’na karşı cephe alan işbirlikçi sadrazam Damat Ferit’in ve son padişah Vahdettin’in kullanılması tepki çekti.

İDAM KARARI ÇIKARDI

İstanbul’da kurulan hükümetin başındaki Sadrazam Damat Ferit Paşa, Kurtuluş Savaşı’nı başlatan Mustafa Kemal ve arkadaşları için idam fermanı çıkartmış, bu karar padişah Vahdettin tarafından onaylanmıştı.

İNGİLTERE’YE KAÇTI

Son padişah Vahdettin ise İngiltere hükümetine “Dersaadet İşgal Orduları Başkumandanı General Harringthon cenablarına. İstanbul’da hayatımı tehlikede gördüğümden İngiltere devleti fahlmesine iltica ve bir an evvel İstanbul’dan mahalli ahara naklimi talep ederim efendim” yazarak kaçmıştı.

İDAM FERMANINI VAHDETTİN İMZALADI

Padişah Vahdettin 24 Mayıs 1920’de Atatürk ve bazı arkadaşlarının idam fermanını imzalamıştı. (Kaynak: Tarihçi Yazar Sinan Meydan)