Yandaş medya 2003’de açılan hattı 106 yıllık yaptı

Yayın tarihi: 6 Temmuz 2020 Pazartesi 4:50 pm - Güncelleme: 6 Temmuz 2020 Pazartesi 6:02 pm

İstanbul’un sembollerinden nostaljik T3 Kadıköy – Moda Tramvayı’nın yıpranan araçları yenilendi. Koronavirüs salgını nedeniyle seferlerine ara verilen hat, bugün yeniden İstanbullulara hizmet vermeye başlıyor. Yandaş medya ve sosyal medya trolleri ise söz konusu hattı 106 yıllık olduğunu söyleyerek Ekrem İmamoğlu’nu karalamaya çalıştı. Öte yandan geçtiğimiz yıllarda tramvayların üzeri defalarca reklamlarla kaplanmıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştirak şirketlerinden Metro İstanbul, İstanbul’un sembollerinden biri haline gelen T3 Kadıköy – Moda Tramvay Hattı’nın vagonlarını yeniledi.
Koronavirüs salgını nedeniyle T3 Kadıköy-Moda Tramvay Hattı’nda seferlere geçici olarak ara verilmişti. Rayları ve trenleri yenilenen Kadıköy-Moda Tramvay hattı bugün itibariyle seferlerine kaldığı yerden devam edecek.

Moda tramvayı yenileniyor

ESKİ RAYLAR SÖKÜLDÜ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi salgın sürecinde trafik yoğunluğunun azalması nedeniyle, planladığı alt yapı yenileme çalışmalarına hız verdi. Bu kapsamda, İSKİ’nin Rıhtım Caddesi’nde senelerdir yaşanan atık su ve yağmur suyu sorununu çözmek için yürüttüğü 1500 metre uzunluğundaki atık su ve yağmur suyu hattı inşaatı nedeniyle yollar kazıldığı için T3 Kadıköy – Moda Tramvay hattının rayları da söküldü. Çalışmalar tamamlandığında eskiyen rayların yerine yeni raylar monte edildi. Rayların yanı sıra trenleri de yenilemek için kolları sıvayan Metro İstanbul, kendi ustaları tarafından tamamen öz kaynaklarla çalışmaları gerçekleştirerek 100 bin liranın üstünde tasarruf sağladı.

YANDAŞ MEDYA 106 YILLIK SANDI

Kadıköy – Moda hattındaki yenileme çalışmalarını karalamaya çalışan yandaş medya söz konusu hattı 106 yıllık olduğunu iddia etti. Oysaki 2003 yılındaki yenileme çalışmalarında eski hat iptal olmuş ve yerine günümüzde kullandığımız T3 hattı kurulmuştu. Metro İstanbul’un web sitesinde de hizmete giriş tarihi olarak 2003 yılı gösterilmekte

İşte yandaş Haber 365’in haberi:

TRAMVAYLAR BİR ÇOK KEZ REKLAMLARLA KAPLANDI

T3 Tramvay hattı hizmete girdiği 2003 yılından beri bir çok defa reklamlarla kaplandı. Ekrem İmamoğlu’na karşı kara propaganda üreten yandaş medya haber siteleri ise reklamlarla donatılması hakkında bir tek haber dahi yapmış değil.

İşte reklamlarla kaplanan tramvaylar:

METRO İSTANBUL’UN SİTESİNDE 2003 YILI GÖSTERİLİYOR

1 Kasım 2003 tarihinde hizmete giren Kadıköy – Moda Tramvay Hattı’nın uzunluğu 2,6 km’dir ve hatta toplam 10 istasyon yer almaktadır. 5 adet tramvay aracının çalıştığı Kadıköy – Moda Tramvay Hattı, Kadıköy Meydanı’ndan başlamakta ve otobüs özel yolu üzerinden Bahariye Caddesi’ne ulaşmaktadır. Bahariye Caddesi’ni takip ederek Moda’ya ulaşan hat, Moda Caddesi üzerinden tekrar Kadıköy Meydanı’na ulaşmaktadır.

T3 Hattı; kısmen, eski 20 numaralı tramvay hattının güzergâhını takip etmektedir. Kadıköy Meydanı, Altıyol ve Bahariye Caddesi’nden geçerek, Moda İlkokulu önü ve Moda Caddesi’nden tekrar Kadıköy İDO İskelesi önüne gelmekte ve bir ring işletmesi olarak çalışmaktadır. Tek yön işletmeciliği ile yapılan sistemde, Almanya Jena şehrinden ikinci el olarak alınan Tatra GT6 model tramvay araçları ile hizmet verilmektedir. İşletme, 20 numaralı eski tramvay hattının güzergahını kullanması ve nostaljik araçlarla işletilmesi nedeniyle, Nostaljik Tramvay Hattı olarak da dile getirilmektedir. Bu araçların tüm bakım, onarım ve revizyon işlemleri; Kadıköy-İDO İstasyonu yakınında bulunan tramvay bakım atölyesinde yapılmaktadır.

TRENLER EN SON 2013’TE YENİLENMİŞTİ

Kadıköy Meydan, Altıyol, Bahariye Caddesi gibi yoğun karayolu trafiği bulunan ve çok fazla hatalı parklanma yapılan bir bölgede çalıştığı için kazalar ve sürtünmeler nedeni ile kaporta hasarı alan trenler son olarak Kasım 2012 ve Nisan 2013 tarihleri arasında özel bir firmada kaporta revizyonundan geçmişti.
Geçen zaman içerisinde üst üste uygulanmış folyoların hava şartları etkisi ile vasfını yitirmesi, hasarlı bölgelerden su girişi nedeniyle araç kaportalarının zarar görmeye başlaması gibi nedenlerle yeniden kaplama yapılamaz hale gelmişti.

‘İSTANBUL SENİN’

Yapılan yenileme çalışması kapsamında; araçların yüzeyindeki eski folyo ve boyalar tamamen temizlendikten sonra, kaportaları elden geçirilerek hasarlı bölgeler düzeltildi, düzgün ve temiz bir yüzey oluşturularak trenlerin yeniden kaplama yapılabilir hale gelmesi sağlandı. Bu işlemlerin adından trenler “İstanbul senin” sloganı yazılı folyolarla kaplanarak daha sağlam ve güvenli bir şekilde İstanbullulara hizmet vermeye hazır hale geldi.