Yandaş Limak Holding’in ödeme yapmadığı, işçiler Kuveyt’te mahsur kaldı!

Yayın tarihi: 14 Nisan 2020 Salı 5:35 pm - Güncelleme: 14 Nisan 2020 Salı 5:35 pm

AKP’ye yakınlığıyla bilinen ve altyapı yatırımlarında dünyanın en fazla kamu ihalesi alan 2. şirketi olan Limak, Kuveyt’te çalıştırdığı işlerine maaşlarını almış gibi imza attırdı, ödeme yapmadı. Kuveyt’te mahsur kalan işçiler eyleme geçti

Limak Holding’in yaptığı Kuveyt Havalimanı’nın yeni terminal binası inşaatına çalışan Türkiyeli işçiler, maaşlarını alamadıklarını belirtti. İşçiler, koronavirüs salıgını nedeniyle Kuveyt’te mahsur kaldıklarını söyledi.

Kuveyt’te de görülen koronavirüs salgını sebebiyle ülkede tüm uçuşlar durduruldu ve kısmi sokağa çıkma yasağı getirildi. Alınan bu kararla birlikte, Limak İnşaat’ın Kuveyt Havalimanı yeni terminal binasının inşaatında çalışan Türk işçiler, ülkede mahsur kaldı. Maaşlarını alamadıklarını söyleyen işçiler, bazı arkadaşlarına da kısmen ödeme yapıldığını kaydederek, “Maaşlarımızı alamıyoruz. Yıllık izin kullandırdılar. İzin dönüşü imza attırdılar. Meğerse, paramızı aldığımıza dair imzaymış. Ancak almadığımız çok açık” dedi.

Limak İnşaat yetkililerinin günlerce kendileri oyaladıklarını öne süren işçiler, verilen sözlerin tutulmadığını savunarak, “Dönmeyi de düşünmüyoruz, onlar da hakkımızı vermeyi düşünmüyorlar” ifadelerini kullandı.

HASTALIK GÖRÜLÜRSE ATILACAKLAR!

Sözleşmelerinde bulundukları bölgede salgın hastalığın görülmesi durumunda iş akdinin fesih edilmesine ilişkin madde olduğunu söyleyen işçiler, “Üstelik bizi borçlu çıkardılar” dedi.

İŞÇİLER EYLEME GEÇTİ

İşçiler bugün şantiye içinde eylem yaptı, iş bıraktı. Limak yetkililerin ofisine doğru yürüyen işçiler bir an önce haklarının verilmesiyle Türkiye’ye dönmek istediklerini istedi.

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikasının (İYİ-SEN) sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Limak İnşaat’ın Kuveyt’teki şantiyesinde çalışan inşaat işçileri salgına karşı hiçbir önlem alınmadığı ve vaka sayısının arttığı nedeniyle iş bırakma eylemi gerçekleştiriyor. İnşaat işçileri haklarını alıp memlekete dönmek istiyor. Limak İnşaat ekmek parası kazanmak için ailesini ve memleketini geride bırakmak zorunda kalan inşaat işçilerini istifaya zorlayıp ihbarname imzalatmaya çalışıyor. Dünyada salgın varken ve salgın şantiyelerde kol gezerken inşaat patronları işçilerin emeğini gasbetmeye çalışıyor. İşçiler, patronların krizi fırsata çevirmesine izin vermeyecek, hakkını alana kadar mücadelesini sürdürecek.”

‘ÜYELERİMİZ TEHDİT EDİLDİ’

İnşaat İşçileri Sendikası ise, facebook hesabından işçilerin çektiği videyu paylaştı. İşçiler, Limak’la yaşadıkları sorunları anlattı.

İnşaat-İş’ten yapılan açıklamada da, “Ana firmanın Limak Holding olduğu Kuveyt Havalimanı şantiyesinde çalışan üyelerimiz ve işçi arkadaşlarımız, önlerine uzatılan kağıtlara imza atmadıkları için Limak yetkilileri tarafından tehdit edildi. Üyelerimiz, 4-5 gündür Limak Holding’in haklarınızı ödeyeceğiz dedikleri halde hiçbir adım atılmadığını belirttiler” ifadeleri kullanıldı.

DÜNYANIN EN FAZLA KAMU İHALESİ ALAN İKİNCİ ŞİRKETİ!

Dünya Bankası tarafından 2018’in Aralık ayında yayımlanan rapora göre Limak Holding, dünyada bir ülkeden en fazla kamu ihalesi alan şirketler sıralamasında 2’inci.

Dünya Bankası’nın raporuna göre Limak İnşaat’ın Türkiye’de yürüttüğü projelerden kazancı 50 milyar dolara yakındı.

Listede yer alan ilk 10 şirketten 5’i Türkiye’den. Limak haricindeki diğer şirketler şöyleydi: Cengiz Holding, Kolin, Kalyon ve MNG Holding.