Yanardağ’dan Lozan’daki Kürt konferansına: Siyasal İslamcılarla aynı çizgiye düşmek tarihsel bir hata

Yayın tarihi: 24 Temmuz 2022 Pazar 5:24 pm - Güncelleme: 24 Temmuz 2022 Pazar 5:28 pm

Lozan Antlaşması’nın 99. yıldönümünde Lozan’da düzenlenen Kürt konferansına dikkat çeken Merdan Yanardağ “Bu konuda siyasal İslamcılarla aynı çizgiye düşmek ciddi bir tarihsel hatadır. Bugün Kürtlerin talepleri artık silahlı bir mücadelenin değil, demokratik siyasetin programıdır” dedi.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, sosyal medya hesabından 99. yıldönümüne giren Lozan Barış Antlaşması ile ilgili paylaşımlarda bulundu.

Antlaşma için “Emperyalizme karşı verilen ilk ulusal kurtuluş savaşı ve ulusal devrimin zaferle bittiğinin belgesidir” diyen Yanardağ, Lozan’da bugün Kürt örgütleri tarafından düzenlenen konferansa ilişkin eleştirilerde bulundu.

Lozan Barış Antlaşması’nın 99’uncu yılında çarpıcı mesajlar

 

‘EMPERYALİZME KARŞI İLK ULUSAL DEVRİMİN BELGESİ’

Yanardağ şunları yazdı:

“Bugün, Lozan Antlaşması’nın 99. yılı.. Kutlu olsun. Türkiye’nin emperyalizme karşı verilen ulusal kurtuluş mücadelesinin, saltanat ve hilafete karşı yapılan ulusal devriminin dünya tarafından kabul edildiği gün. Bir hukuk zaferinin yıl dönümü..

Lozan, emperyalizme karşı verilen ilk ulusal kurtuluş savaşı ve ulusal devrimin zaferle bittiğinin belgesidir. Bu nedenle Lenin liderliğindeki Sovyetler Birliği ve dünya sosyalistler tarafından desteklenmiştir. Sosyal demokratlar ise ya desteklememiş ya da kayıtsız kalmıştır.

Sovyetler Birliği’nin ilk dışişleri bakanı olan L.Troçki’nin devrimden sonra açıkladığı emperyalist paylaşım planını ve Sevr’i, hukuken de tarihin çöp sepetine atan Lozan’a islamcı-faşizan çevrelerin kini, bir din devletini yıkmış olmasından kaynaklanır.

‘TÜRK DÜŞMANLIĞI’ ÜZERİNE KURULU BİR ANLAYIŞ’

Bugün aynı binada, “Lozan’ın 99. yılında Kürtlerin Ulusal Birlik Çalışmaları” adlı Türkiye, Suriye, Irak ve İran’dan örgütlerin katıldığı, Süryani ve Keldanilerin de temsil edildiği bir konferans toplanıyor. İsviçre’nin Lozan Belediyesi ev sahipliği yapıyor. Çok ilginç!

Bu konferansa katılan Kürt örgütleri, ki PKK’ye yakın gruplar var ağırlıklı olarak emperyalizmin ve gericiliğin tezleriyle neredeyse aynı görüşleri savunuyor. Süryani /Asuri ve Keldaniler dahil, katılımcı örgütler “Kürtler Lozan’ı kabul etmedi, etmeyecek” diye açıklama yaptı.

Bu tutum, barışı ve Kürt sorununun demokratik çözümünü kolaylaştırmaz. Tersine “Türk düşmanlığı” üzerine kurulu bir anlayış, tarihi ideolojik önyargılara feda ederek yeni boğazlaşmalara yol açar. Emperyalizmin tezleri ve eliyle demokrasi de olmaz özgürlük de…

‘CİDDİ BİR TARİHSEL HATA’

Lozan konusunda siyasal islamcılarla aynı çizgiye düşmek ciddi bir tarihsel hatadır. Bugün Kürtlerin talepleri, artık silahlı bir mücadelenin değil, demokratik siyasetin programıdır. Türkiye’nin ilerici ve laik güçleriyle ortak bir zemin yaratmak, çözüme giden en doğru yoldur.”

Kılıçdaroğlu: Lozan’ı ne unutacağız ne unutturacağız

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘Lozan’ mesajı