Yanardağ: AYM’yi Anayasa’ya uymamakla suçlayan Saray danışmanı Mehmet Uçum doğru anlamış

Yayın tarihi: 23 Şubat 2024 Cuma 10:13 am - Güncelleme: 23 Şubat 2024 Cuma 10:34 am

Anayasa Mahkemesi’nin(AYM) Can Atalay’ın başvurusu hakkında “karar vermeye gerek olmadığı” kararını kafa karışıklığı yarattı. TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un AYM’nin Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesini yok saydığını doğru anladığı için AYM’yi hedef aldığını söyledi.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, Gazeteci Yazar ve Sosyolog Prof. Dr. Emre Kongar ile birlikte sunduğu 18 Dakika programında, Türkiye İşçi Partisi(TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın, AKP/MHP-Yargı darbesiyle milletvekilliğinin düşürülmesi hakkında yaptığı başvuru ile ilgili Anayasa Mahkemesi’nin(AYM) verdiği “karar vermeye yer olmadığı” kararını değerlendirdi.

Kararın kamuoyunda Can Atalay’ın başvurusunun reddedildiği gibi anlaşıldığını belirten Merdan Yanardağ, aslında AYM’nin Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesini yok saydığını söyledi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum’un AYM’yi Anayasa’ya uymamakla suçlamasına tepki gösteren Yanardağ, Mehmet Uçum’un kararı doğru anladığı için AYM’yi hedef aldığını söyledi.

“GEZİ’YE YÖNELİK KİNDEN KAYNAKLANIYOR”

Can Atalay’a yapılan uygulamanın Gezi Direnişi’ne yönelik kinden ve korkudan kaynaklandığını ifade eden Merdan Yanardağ şunları söyledi:

“Anayasa Mahkemesi, ortada karar verilecek bir durum yok dedi. Bunu kamuoyu önce yanlış anladı diye düşünüyorum. Can Atalay’ın talebi reddedilmiş gibi anlaşıldı. Hayır. Anayasa Mahkemesi, Meclis Başkanlığı’nın işlemini yok saydı. Saray doğru anlamış bunu. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum. Mehmet Uçum’un karıştırdığı olay, daha önce milletvekilleri aldıkları ceza nedeniyle milletvekillikleri düşen kişilerle Can Atalay’ın arasında temel bir fark var. Can Atalay hiç milletvekili yapılmadı. Niye? Tutuklu yargılanıp henüz hükümlü olmadığı halde seçildiği için serbest bırakılıp Meclis’e getirilip önce yemin edip milletvekili olması gerekiyordu. Sonradan eğer Meclis isterse dokunulmazlığını kaldırabilir ve yargılanmanın yenilenmesini isteyebilirdi. Tersi başka örnekler yok mu? Enis Berberoğlu, Anayasa Mahkemesi kararıyla serbest bırakılmadı mı? Gergerlioğlu aynı gerekçeyle serbest bırakılmadı mı? Yine Leyla Güven olayı var. Peki Can Atalay’a neden böyle yapılıyor? Gezi Direnişi’ne duyulan kinden dolayı ve korkudan kaynaklanan bir sonuçla karşı karşıyayız.”

MEHMET UÇUM AYM’Yİ “ANAYASA’YI DİKKATE ALMAMAK”LA SUÇLAMIŞTI

Mehmet Uçum sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, AYM’nin başvuruları “yetkisizlik” sebebiyle reddetmesi gerektiğini öne sürerek AYM’yi “anayasayı dikkate almamak”la suçlamıştı.

Uçum’un paylaşımında şu ifadeler yer almıştı:

“Anayasa Mahkemesi, Anayasayı dikkate almama tavrını sürdürüyor.

“Anayasa’nın 84. maddesinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma sebebiyle milletvekilliğinin düşmesini düzenleyen ikinci fıkrası yönünden Anayasa’nın 85. maddesi kapsamında Anayasa Mahkemesine başvuru imkânı tanınmamıştır.”

Bu ifade Anayasa Mahkemesi’nin daha önce hükümlü üç milletvekiliyle ilgili TBMM’de kesin kararın okunmasıyla düşen milletvekillikleri için AYM’ye yapılan başvuruları yetkisizlik sebebiyle reddederken üç ayrı kararda birebir aynen yazdığı gerekçedir.

Anayasa Mahkemesi aynı konudaki son iki başvuruyu yine “yetkisizlik sebebiyle reddetmesi” gerekirken kendi içtihatlarını da göz ardı edip “karar verilmesine yer olmadığı kararı” vererek Anayasanın 85. Maddesini açıkça ihlal etmiştir. Sonuçta süreç tamamlanmıştır. Ancak Anayasa Mahkemesi çoğunluğunun Anayasa 85’e göre ret kararları vermek yerine keyfi bir yaklaşımla verdiği bu kararlar manidardır. Anayasa Mahkemesi çoğunluğu bu kararları vererek Mecliste tamamlanmış düşme merasimini de tanımıyoruz demektedir.

Anayasa Mahkemesi çoğunluğu bu kararlarının gerekçesinde ne yazarsa yazsın Anayasayı ve TBMM’yi tanımayan bu kararlarını hukukileştiremez, meşrulaştıramaz.

Anayasa Mahkemesi’nin bunları ve benzeri kararlarını veren çoğunluk üyelerinin kendilerini bırakın olağan yargı mercilerinin üstünde görmesini, Anayasanın dahi üstünde pozisyonlaması tam bir keyfiliktir. AYM’nin bu yaklaşımdaki üyelerine karşı hem Anayasayı hem de Anayasa Mahkemesini korumak gibi bir görev ortaya çıkmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bu görevi yerine getireceğine inancımız tamdır.”

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un kamuoyunda kafa karışıklığına neden olan Anayasa Mahkemesi’nin(AYM) TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın, milletvekilliğinin düşürülmesi hakkında yaptığı başvuru hakkında “karar vermeye gerek olmadığı” kararını doğru anladığını belirterek AYM, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesini yok saydığını söyledi.

Kaynak: TELE1