Yaklaşık iki aydır uzayda mahsurlar! Astronotların kaderine ilişkin açıklama

Yayın tarihi: 14 Ağustos 2024 Çarşamba 10:46 pm - Güncelleme: 14 Ağustos 2024 Çarşamba 10:46 pm

Boeing mekiğinin arızalanması sonucu yaklaşık iki aydır uzay istasyonunda mahsur kalan iki astronotun kaderleri belirsizliğini koruyor. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), astronotların gelecek yıla kadar uzay istasyonunda tutulup tutulmayacağına henüz karar vermediklerini açıkladı.

NASA, Boeing mekiğinin arızalanması sonucu uzay istasyonunda mahsur kalan iki astronotun dünyaya dönüşüyle ilgili ilgili açıklama yaptı.

Basın toplantısında konuşan NASA’nın uzay operasyonları misyonu yöneticilerinden Ken Bowersox, astronotların dönüşüne ilişkin kesin bir tarih olmadığını duyurdu.

Bowersox, uzay istasyonunda kalan Butch Wilmore ve Suni Williams adlı astronotların SpaceX’in 2025 Şubat’ta yapacağı sefere kadar Uluslararası Uzay İstasyonu’nda tutulup tutulmayacağına ilişkin kararının birkaç hafta içinde alınacağını açıkladı.

Bowersox, ayrıca arızalı Boeing mekiğini Dünya’ya boş olarak dönmesini sağlayıp sağlamama konusunda da henüz karara varılmadığını bildirdi.

Karar vermeden önce daha fazla veriyi analiz edeceklerini belirten Bowersox, “Starliner’ı eve getirmek için zamanımız var ve bu zamanı akıllıca kullanmak istiyoruz.” dedi.

Starliner mekiğindeki sorunun giderilmesini bekleme seçeneği dışında, SpaceX’in Şubat 2025’teki seferinde 4 astronot yerine iki koltuğun boş gönderilip Wilmore ile Williams’ın bu mekikle geri getirilmesi ihtimalinin de astronotları kurtarmak için düşünülen seçenekler arasında yer alıyor.

DÜNYA’YA DÖNÜŞLERİ 4 KEZ ERTELENDİ

Boeing, iki ertelemenin ardından 5 Haziran’da iki NASA astronotunu taşıyan Starliner mekiğini ilk kez uzaya yollamıştı. Helyum sızıntısı tespit edilen Starliner mekiğinde yapılan incelemelere rağmen sorunun kaynağı bir türlü bulunamamış ve Dünya’ya dönüşü dört kez ertelenmişti.

Uzay istasyonunda bir hafta geçirmeleri planlanan NASA astronotlarının dönüş tarihi ve nasıl dönecekleri konusunda henüz bir netlik bulunmuyor.

NASA Mars’ta yaşam izi buldu!

Kaynak: AA