Yaklaşık 500 gazeteci koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti

Yayın tarihi: 2 Aralık 2020 Çarşamba 1:03 am - Güncelleme: 2 Aralık 2020 Çarşamba 1:03 am

Press Emblem Campaign, koronavirüs salgınının başından bu yana 489 gazetecinin koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Cenevre merkezli sivil toplum kuruluşu Press Emblem Campaign (PEC), 56 ülkeden 489 medya çalışanının koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Açıklamada, bazı ülkelerin gazetecilerin ölümlerini raporlamadığı ya da hayatını kaybeden gazetecilere koronavirüs testi yapılmadığı için gerçek rakamların çok daha fazla olduğu belirtildi.

İLK SIRADA PERU VAR

PEC’in araştırmasına göre, koronavirüs kaynaklı ölümlerde Latin Amerika ülkeleri, listede yine ilk sıralarda yer aldı. Peru’da 93 gazeteci hayatını kaybederken, sırasıyla Hindistan’da 51, Brezilya’da 43, Ekvador’da 41 ve Bangladeş’te 39 gazeteci yaşamını yitirdi. Meksika’da 33, ABD’de 25, Pakistan’da 12, Panama’da 11, İngiltere’de 10, Bolivya’da 9, Nijerya’dan 8, Afganistan’da, Dominik Cumhuriyeti ve Honduras’tan 7’şer, Arjantin, Nikaragua ve Venezuala’dan 6, Kolombiya, Fransa, Rusya ve İspanya’dan 5, İtalya’dan ise 4 gazeteci salgında hayatını kaybetti.

Araştırmada yer alan verilere göre Türkiye’de bir gazeteci, koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

“GAZETECİLER ARASINDA KURBAN SAYISI ARTIYOR”

PEC Genel Sekreteri Blaise Lempen’den medya çalışanları arasında artan koronavirüs vakarına ilişkin uyarı geldi. Lempen, “Bu çok büyük bir kayıp. Hindistan, Brezilya, Arjantin ve Meksika gibi ülkelerde gazeteciler arasında kurban sayısı artıyor” dedi.

Son olarak raporda ekim ayında 22; kasım ayında ise 47 medya çalışanının koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtildi.