Yağmura rağmen itirazlar bugün de devam etti… ‘Bu cinayeti işletmeyeceğiz!’

Yayın tarihi: 27 Aralık 2019 Cuma 6:57 pm - Güncelleme: 27 Aralık 2019 Cuma 6:59 pm

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Kanal İstanbul ÇED raporuna vatandaşı itiraz etmeye çağırdıktan sonra, İstanbul’daki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde uzun kuyruklar oluştuğu görüldü. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde oluşan uzun kuyruklar dün olduğu gibi bugün de devam etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün Kanal İstanbul’a neden karşı olduğunu 15 maddede açıkladığı bir basın toplantısı düzenlemişti. Kanal İstanbul için açıklanan ÇED raporunun 10 günlük askı süresinde itirazlara dahil olacaklarını ifade eden İmamoğlu, vatandaşa da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dilekçe yazarak itiraz etme çağrısında bulunmuştu.

Bu çağrıdan sonra İstanbul’daki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde dün hareketlilik gözlenmiş ve kuyruklar oluşmuştu. Dikilitaş Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nde itiraz için yurttaşlar uzun kuyruklar oluşturdu.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da bugün Beşiktaş İlçe Başkanı Gözde Fil ile birlikte Beşiktaş’taki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gelerek itiraz dilekçesini teslim edenler arasındaydı. Müdürlük binası önünde sıra bekleyen vatandaşlarla tek tek sohbet eden Kaftancıoğlu, mücadelelerinden dolayı İstanbullulara teşekkür etti. “Bunun siyasi bir mücadele olmasının ötesinde hakikaten vatandaşın kentine sahip çıkma mücadelesi olarak görüyorum ama şunu söylemek lazım burada bir seçim varsa bu siyasi bir seçim değil, kentine sahip çıkanlarla kentine ihanet edenlerin mücadelesidir.

DİSK Çevre İl Müdürlüğü önünde: Kanala değil emekçiye bütçe

“Bu cinayeti işletmeyeceğiz”

Hafta sonu ve yılbaşı tatilleri nedeniyle itiraz süresinin kısaldığını söyleyen vatandaşlardan biri Kaftancıoğlu’na “8 gün vermişler 3 buçuk günü tatile gidiyor. Engellemek için elinden geleni yapıyorlar değil mi?” diye sordu. Kaftancıoğlu da vatandaşlara “Ellerinden geleni yapsınlar. İstanbullular bu yağmurda çamurda gelip buralarda hakkını arıyorlarsa hiçbir şey olmaz, bu cinayeti işletmeyeceğiz. Şu duygu oldukça bu ülkenin sırtı yere gelmez. Kentimiz için kendimiz için geleceğimiz için. Hepinize çok teşekkür ediyorum bu kente sahip çıktığınız için. İyi ki varsınız. Biz dilekçelerimizi vereceğiz. Başka şekillerde de hukuki haklarımızı sonuna kadar arayacağız. Kente cinayet işlenmesine izin vermeyeceğiz” sözleriyle yanıt verdi.

“İstanbul halkı bu haklılıkta ve bu inançta olduğu sürece hiçbir şeyi yapamazlar”

CHP’li Kaftancıoğlu, itiraz dilekçesini teslim ettikten sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. İstanbulluların hakkını aramasından dolayı çok mutlu ve umutlu olduğunu belirten Kaftancıoğlu şöyle konuştu:

“Bu kalabalığı görünce şunu hissediyorum ki İstanbul halkı, İstanbul’un hakkını korumak için ne gerekiyorsa onu yapıyor. Bu mücadele olduğu sürece bu inanç olduğu sürece biz bu kentte kent cinayeti işlenmesine asla ve asla izin vermeyeceğiz. Ben burada şunu bir kez daha hissettim ki İstanbul halkı bu haklılıkta ve bu inançta olduğu sürece hiçbir şeyi yapamazlar. Hep ne diyoruz: Halk için, hak için hakikat için mücadele ediyoruz ve bu halk bunu gösteriyor. Kendi adıma mutlu olmanın ötesinde çok duyguluyum. Vatandaşın İstanbul’a sahip çıkmış olmasından dolayı duyguluyum ve bu duygu hali de korkunç bir umut veriyor bana.”

“Bir şeyler oluyor ama ne oluyor anlamıyoruz’ diyebilirler”

Kanal İstanbul projesiyle ilgili hazırlanan ÇED raporuna itirazların 2 Ocak 2020 tarihinde sona ereceğini hatırlatan Kaftancıoğlu, “31 Mart seçimleri için ‘Bir şeyler oldu ama ne oldu anlamadık’ demişlerdi. Şimdi Çevre ve Şehircilik Bakanı ya da Kanal İstanbul cinayetini hayata geçirmek isteyenler her an ‘Bir şeyler oluyor ama ne oluyor anlayamıyoruz’ diyebilirler. Çünkü bilime, halka, ortak akla değil de sadece kendilerinin söylediklerinin doğru olduğuna inanmasalar bile bunun üzerinden iş yapan insanların ne söyleyeceğinin bir kıymeti yok. Ocak ayında bilim insanları bir araya gelecekler ve Büyükşehir Belediye Başkanımız bu konuda çağrıyı yaptı. Bütün siyasilere de çağrı yaparak orada sizin, benim, siyasetçilerin değil bilim insanlarının, ortak aklın değerlendirilmesi yapılacak. Bence onların ne söyleyeceği önemli” diye konuştu.

“Bu mücadele kentine sahip çıkanlarla kentine ihanet edenlerin mücadelesidir”

Kaftancıoğlu açıklamasının devamında ise şunları söyledi:

“Bunun siyasi bir mücadele olmasının ötesinde hakikaten vatandaşın kentine sahip çıkma mücadelesi olarak görüyorum ama şunu söylemek lazım burada bir seçim varsa bu siyasi bir seçim değil, kentine sahip çıkanlarla kentine ihanet edenlerin mücadelesidir.

İşçiye sembolik bir yüz küsur lira artış yapıp da siz milyarlarca lirayı Kanal İstanbul’a aktarıyorsanız eğer kimin için mücadele ettiğiniz aşikârdır. Bugün buraya CHP İstanbul İl Başkanı olarak değil, ben bugün buraya İstanbul’un halkının hakkını koruyan bir vatandaş olarak geldim ve burada vatandaşlarımızın bu duyguyla gelip haklarını arıyor olmalarından da sonsuz mutluyum. Bütün İstanbullulara tekrar çok teşekkür ediyorum.”