Kriz kapıda: Türkiye su fakiri olacak!

Yayın tarihi: 11 Ocak 2021 Pazartesi 8:19 am - Güncelleme: 11 Ocak 2021 Pazartesi 9:50 am

İstanbul‘da yaşanan su krizi yurttaşı tedirgin ederken hafta sonu etkili olan yağmurlar İstanbulluları sevindirdi. Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Çukurçayır, Marmara Bölgesi’nde etkili olan yağışların barajları doldurmaya etkisinin olmadığını söyledi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deniz Demirhan ise Türkiye’nin 2030 yılına kadar su fakiri bir ülke olacağı uyarısını yaptı.

Mevsim normallerinin altında seyreden yağışlar barajlardaki su seviyesinin düşmesine neden olurken önceki gün başlayan yağmurlar bir nebze umut oldu.

Önümüzdeki günler de etkisini sürdürmesi beklenen yağışların barajlara olan etkisini değerlendiren Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, “Bu yağışların barajlara bir miktar etkisi olacak. Ancak barajların mevsimsel yağışlara bağlı olarak dolması mümkün değil” dedi.

 

Meteoroloji uyardı! İstanbul’a kar geliyor

 

BARAJLARIN DOLMASI MÜMKÜN DEĞİL

Mevcut yağışların çözüm değil ancak barajlara bir ‘pansuman’ olabileceğini belirten Çukurçayır, “Havzalar üzerindeki yağış çok büyük bir olasılıkla barajlara gidecek. Oradaki bir doluluk yaratacak ama o barajlar bir günde boşalmadı, bir günde de dolması mümkün değil. Barajların boş kısmını mevsimsel yağışların dolduracağını söylemek çok hayalci. Bu yağışlar hem toprak hem de barajlar açısından bir nefes aldırabilir ancak ömürlerini kurtarmaz” ifadelerini kullandı.

YENİ ÇÖZÜMLER ÜRETMEMİZ GEREK

“Türkiye tamamen yağmurla hayatını döndüren bir ülke” ifadelerini kullanan Çukurçayır, “Kullandığımız su için sadece yağışlara bel bağlamış durumdayız. Yüzde 50 oranında yaşanan yağış azlığından bu kadar etkilenmemizin sebebi b planımızın olmaması. Başka çözümler üretmemiz gerekiyor. Denizlerden su alarak ve yağmur bombası dediğimiz sistemler sorunu bir nebze çözebilir” dedi.

SU KRİZİ KAPIDA

Toplumda herkesin uzun vadeli çözüm arayışın olduğunu ancak kuraklık ve su krizinin kapıda olduğuna dikkat çeken Çukurçayır, “Sulama yöntemleri, su kullanımı vs. birçok konu tartışılıyor. Ancak acilen yerel ve merkezi yönetimlerin su planlamasını yapıp halka çözüm önerilerini sunması gerekiyor. Karar aldıktan sonra bile bu işleri prosedürü var ancak bizim çok zamanımız yok. Yağmur bombası için doğru zaman ancak siz karar alıp hayata geçirdiğiniz zaman gökyüzünde bulut kalmayabilir” diye konuştu.

Kar yağışının barajlara olan etkisine de değinen Çukurçayır şöyle konuştu: Kar yağışları, Doğu Anadolu Bölgesi dışında barajlara büyük bir etkisi yok. Ancak tarım alanları için çok önemli. Toprağın yeterli nem alabilmesi, tohumun filizlenmek için gerekli koşulların sağlanması açısından mühim.”

 

“TÜRKİYE SU FAKİRİ OLACAK”

2020 yılının çok sıcak geçtiğini aktaran İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deniz Demirhan, gökyüzünde buharlaşmanın çok arttığını dile getirdi.

Demirhan, gökyüzünde bir yağış bulutu olsa bile sıcaklıktan dolayı yerlere inemediğinin altını çizerek, şunları kaydetti: “Ayrıca barajlarda buharlaşma mevcut. Buharlaşmanın artmasını engellememiz gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalar yapılmalı. Türkiye su fakiri bir ülke olma yolunda gidiyor. Türkiye 2030 yılına kadar su fakiri bir ülke olacak.”

 

YAĞIŞLAR YÜZDE 47’YE DÜŞTÜ

 

Marmara Bölgesi’nde geçen ay yağışlar, uzun yıllar aralık ayı ortalaması olan 96.4 milimetrenin yüzde 47 altına düştü.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deniz Demirhan, AA muhabirine verdiği demeçte, aralık ayında Marmara Bölgesi’nde yağışların yarı yarıya azaldığını söyledi.

Yağışların azalmasında çeşitli sebeplerin bulunduğunu belirten Demirhan, şu ifadeleri kullandı: “Öncelikle yağışların dönemsel bir azalma olup olmadığını bakmamız gerekiyor. Dünya şu anda ‘La Nina’ diye bir atmosferik döngünün etkisi altında. Kuraklık getiren bu döngü özellikle ülkemizin doğusundaki ülkeleri etkiliyor, Türkiye de kısmen etkileniyor.”

Demirhan, küresel ısınmanın yağışların azalmasına neden olduğunu anlatarak, şöyle devam etti: “Aralık ayında Türkiye ve Marmara Bölgesi küresel ısınmadan etkilenerek az yağış aldı. 1 Ekim’den itibaren ülke genelinde bu aylarda su almamız gerekiyor. Marmara Bölgesi’nde 1980 yılından beri yağışlarda bir azalma var. Yağışlarda uzun yıllar boyunca bir azalma söz konusu. Türkiye şu anda meteorolojik kuraklığın içinde. Bu durum su kaynaklarını da olumsuz etkiliyor.

Marmara Bölgesi’nde geçen ay yağışlar yüzde 47 azaldı. Bunun nedenleri arasında küresel iklim değişikliği, insanların toprağa yanlış kullanması, yağmur suyunun yanlış kullanılması, yağmur suyunun toplanamaması, güneş enerjisi ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmememiz yer alıyor. Önümüzdeki aylarda Marmara Bölgesi’nde yağışların azalmasını bekliyoruz.”