“Yabancılara sadece sınırlarımız değil, Meclis’in kapıları da açıldı”

Yayın tarihi: 17 Haziran 2022 Cuma 2:02 pm - Güncelleme: 17 Haziran 2022 Cuma 2:04 pm

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, 99 ile başlayan yabancı kimlik numarası edinen sığınmacı ve ikamet izni sahiplerinin TBMM’de randevu oluştururken Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi işlem yapıldığını söyledi.

Mahmut Tanal, Türkiye’deki sığınmacı ve ikamet izni sahibi yabancı ülke vatandaşları için TBMM ziyaretçi randevu sisteminde yapılan değişikliği gündeme taşıdı. Tanal, TBMM Başkanlığı’na söz konusu değişimin gerekçesini sordu.

Tanal, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada sistemin artık yabancıları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak gördüğünü söyleyerek, “Türkiye’de sığınmacı, ikamet izni sahibi olarak bulunan, 99 ile başlayan yabancı kimlik numarası edinen başka ülke vatandaşı için TBMM’de ziyaretçi randevusu oluşturulurken, ‘Yabancı ziyaretçi mi’ seçeneğini işaretleyip uyruk ve devamında istenen bilgileri yazmanız gerekirdi. Ancak artık TBMM ziyaretçi sistemi, sığınmacı ve ikamet izni sahibi yabancıları, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi algılıyor. 99 ile başlayan kimlik numarası sahibi yabancı ülke vatandaşlarına Meclis’ten randevu alırken, ‘Yabancı ziyaretçi mi’ seçeneğini işaretlemeden işlemlere devam edebiliyorsunuz. Anlayacağınız sığınmacılar ve diğer ‘izinli’ yabancılar için sadece sınırlarımız değil, Meclis’in kapıları da ardına kadar açıldı. Kamuoyu bu değişikliğin sebebini merak ediyor. Seçim hesaplarıyla bağlantılı bir durum mu söz konusu? Bu değişiklik aynı zamanda güvenlik zafiyeti oluşturmaz mı?” ifadelerini kullandı.

CHP’li Yavuzyılmaz komisyon toplantısına bebeğiyle katıldı