Koronavirüse karşı en korunmasız olanlar onlar: Sığınabilecekleri bir evleri bile yok

Yayın tarihi: 16 Mart 2020 Pazartesi 2:03 pm - Güncelleme: 16 Mart 2020 Pazartesi 2:09 pm

Hızla yayılan koronavirüsü nedeniyle İran hükümeti halka evden çıkmama çağrısı yapıyor. Ancak Tahran’daki sokak çocuklarının sığınabilecekleri bir evleri yok.

İran’da baharın gelişini müjdeleyen ve bu yıl 20 Mart’ta kutlanacak olan Nevruz Bayramı’na sayılı günler kaldı. Dünyanın en eski bayramlarından Nevruz, İran halkının en önemli bayramı. Öncesinde yapılan bayram hazırklıklarında, büyük bir yoğunluk yaşanır. Çünkü bu bayramda, Nevruz ateşinin üstünden atlama gibi geleneksel etkinlikler, törenler düzenlenir, uzaktaki akrabalar birbirlerini ziyaret eder, zengin sofraların kurulduğu yemeklerde akrabalar bir araya gelir, mezarlık ziyaretlerini komşuların evlerine yapılan ziyaretler izler. Çocuklara bayramlık hediyeler alınır.

 

Koronavirüs salgını nedeniyle tüm iş yerleri kapanıyor mu?

DW Türkçe’nin haberine göre; Ancak koronavirüsten (Covid-19) en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan İran’da bu yıl durum çok farklı.

Özellikle başkent Tahran, bir hayalet kenti andırıyor. İran hükümeti, hızla yayılan virüsün önünü kesmek için halka evlerinden çıkmama çağrısı yaptı. Oysa herkesin sığınabileceği bir evi yok ve bunların başında da sokak çocukları geliyor.

“Çocuklar çalışmak zorunda”

“Sokak Çocuklarını Koruyun” adlı sivil toplum kuruluşundan Amir Hüseyin Bahari, “Ülke bu salgından çok ağır etkilenmiş olsa da, sokak çocukları çalışmaya devam etmek zorunda” dedi.

İran Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre İran’da 9 ila 17 yaş arasında yaklaşık 500 milyon çocuk iş arıyor. Bunların kaçının Tahran’da yaşadığı konusunda resmi bilgi yok. Yoksul ailelerin çocukları, ya ucuz işgücü olarak küçük imalathanelerde çalışıyor. Sokakta bir şeyler satıyor ya da çöp topluyorlar.