Xiaomi’de 170 işçi sendikal haklarını istedikleri için işten çıkartıldı

Yayın tarihi: 15 Eylül 2021 Çarşamba 1:04 pm - Güncelleme: 8 Temmuz 2022 Cuma 10:13 am

Salcomp’un İstanbul Avcılar’daki fabrikasında sendikal haklarının tanınması için sabah vardiyasında iş bırakan işçilerle daha önce eylemlere katılan 170 işçi işten çıkarıldı.

Çin sermayeli Xiaomi Salcomp’un İstanbul Avcılar’daki fabrikasında sendikal haklarını isteyen ve eylemlere katılan 170 işçi “Kod 49” gerekçesiyle işten çıkarıldı. İşten atılan işçi sayısının artabileceği belirtildi.

“Sendikal örgütlenme hakkımıza saygı duyulsun, toplu sözleşme süreci başlasın” diyen Salcomp işçileri dün sabah vardiyasına başlamayarak iş bıraktı. Salcomp’ta eylemler gecede devam etti. Üretime girmeyen işçiler fabrika bahçesinde sabahladı.

Akşam saatlerinde işten atılma haberleri gelmeye başladı. Gündüz iş bırakan işçilerin çoğu işten atıldı. Yaklaşık 170 işçinin Kod-49 gerekçesiyle işten çıkarıldığı bildirildi. Çıkartılanların çoğu daha önceki eyleme katılan ve uyarı alan işçiler.

Türk Metal sendikası ise yaptığı açıklamayla maddi ve manevi anlamda işçilerin yanında olacağını bildirdi. Geceyi iş bırakarak fabrika bahçesinde geçiren işçilerin bir kısmı dışarı çıkmayarak eylemlere devam ediyor. Sabah vardiyasına gelen işçilerin ise fabrikadaki arkadaşlarının yanına gitmesine izin verilmedi. Bunun üzerine hem fabrikada hem de dışarıda eylemler devam ediyor. Fabrika içinde kalan işçilerin ise tuvaletlere gitmesine dahi izin verilmiyor.

DEGA DEMİR GALVANİZ İŞÇİLERİNDEN DAYANIŞMA

İstanbul Esenyurt’ta bulunan 174 işçinin çalıştığı Dega Demir Galvaniz fabrikasında Türk Metal sendikasında örgütlendikleri için işten atılan işçiler, direnişlerinin ikinci gününde kendi gibi direnişte olan Salcomp işçilerine yayınladıkları videol ile destek verdi.