Wuhanlılar’dan sitem: Sabah akşam ağlayacak mıyız?

Yayın tarihi: 29 Ocak 2021 Cuma 4:10 pm - Güncelleme: 29 Ocak 2021 Cuma 4:12 pm

Koronavirüsün ilk çıktığı nokta olarak kabul edilen Wuhan’daki eğlence görüntülerini yayınlayan BBC’ye Çin’in önemli gazetelerinden Global Times’tan tepki geldi. Gazete konuyla ilgili haberinde, “Wuhan sakinleri önyargılı olduğu için BBC videosunu reddediyor: Batı basını sabah akşam ağlamamızı mı bekliyor?” ifadelerini kullandı.

Covid-19’un ilk çıkış noktası olarak adını duyuran Wuhan, daha sonra da eğlence görüntüleriyle dikkat çekmişti. Geçtiğimiz günlerde BBC, Wuhan’da ilan edilen sert karantinanın üstünden 1 yıl geçtikten sonra hayatın nasıl olduğuna ilişkin bir haber paylaşmış, halkın doyasıya eğlendiği yönünde haberler yapılmıştı.

Söz konusu haberde, Wuhanlılar’ın eğlenmek için bilerek ışıklı ve kalabalık alanları seçtiği iddia edilmiş, koronavirüsü dünyaya yaymalarına rağmen “umursamaz” oldukları belirtilmişti.

“ÇİN’İN BAŞARISINI KABUL EDEMİYORLAR”

BBC’nin bu haberlerine Çin’in en önemli yayın kuruluşlarından Global Times’tan tepki geldi. Gazete, konuyla ilgili haberinde, “Ne yapmamızı bekliyorlar? Tüm gün ağlamamızı mı? Hayır, biz daha iyi bir hayat kurmakla meşgulüz” ifadeleriyle BBC’ye tepki gösterirken Global Times’a konuyla ilgili konuşan bir Vuhan sakini, “Hepimiz tecrit altında yaşadık. Görüşülen kişiler ne derse desin, medya kuruluşları Çin’e saldırmak için uğraşıyor. Çin’in bu konudaki başarısını kabul edemiyorlar” ifadelerini kullandı.

NTV’nin aktardığına göre Global Times’a konuşan Ye Meng isimli bir Wuhanlı, “Röportaj yapılan kişiler ne derse desin Batılı medya kuruluşları her zaman Çin’e saldıracak bir sebep buluyor. Bazı yabancıların aklında önyargı öylesine yerleşmiş ki Çin’in herhangi bir alandaki başarısını kabul edemiyorlar” dedi.

“WUHAN VE ÇİN BÜYÜK ACILAR ÇEKTİ, DERSLER ÇIKARDI”

Haberde, BBC’nin daha önce de Wuhan’la ilgili bir videosunda yanlış bir harita kullandığı ve Wuhan’ın yerini yanlış gösterildiği iddia edildi.

Global Times, “Wuhan ve Çin büyük acılar çekti. İnsanlar yaşadıkları deneyimden dersler çıkardı ve hayatlarına devam etmeyi hak ediyorlar. Çin’i ve Çinlilerin çabalarını karalamanın hiçbir ülkenin pandemiden kurtulmasını sağlamayacağını söylüyorlar” diye yazdı.

Wuhan’da sıkı karantinanın yıldönümü: Kentte salgından eser yok