Wikipedia ’ya ne zaman kavuşacağız?

Yayın tarihi: 13 Ocak 2020 Pazartesi 4:53 pm - Güncelleme: 13 Ocak 2020 Pazartesi 4:53 pm

Wikipedia ne zaman açılacak? sorusu bugün Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından cevaplandı. Bakalım Wikipedia’ya ne zaman kavuşacağız?

Özgür Ansiklopedi Wikipedia, 29 Nisan 2017’de Türkiye’de engellenmişti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu; Wikipedia’da Türkiye’yi terör örgütleri ile işbirliği içinde gösteren içeriklerin olduğunu bu yüzden Wikipedia’yı engellediğini açıklamıştı. Ancak bu karar geçtiğimiz yılın sonlarına doğru Anayasa Mahkemesi tarafından bozulmuştu.

5651 Sayılı Kanun’un 8/A maddesine göre alınan bu kararın ardından erişim engeli Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı ile onaylanmıştı. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararının gerekçesinde, Türkiye’yi Suriye iç savaşına destek vermekle suçlayan İngilizce iki içeriğin kaldırılmaması nedeniyle erişime engellendiği belirtilmişti.

4 kameralı TCL PLEX ile maceraya atılıyoruz

Bu kararın alınmasının ardından gözler Wikipedia’ya çevrilmişti. Ancak aradan neredeyse 1 ay geçmesine rağmen erişim engeli kalkmamıştı. Bugün ise Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından açıklama geldi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül; Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı açıklayınca Wikipedia’nın erişime açılacağını açıkladı. Anayasa Mahkemesi’nin net kararını önümüzdeki günlerde açıklaması ve Wikipedia’nın tekrardan Türkiye’de erişime açılacağını düşünüyoruz.

Wikipedia ne zaman açılacak

Bu süreçte Wikipedia’nın Türkiye’yi terör örgütleri ile işbirliği yaptığına dair yer alan makaleleri kaldırıp kaldırmayacağı henüz bilinmiyor. Umarız ülkemizi böyle küçük düşüren makaleler kaldırılır ve bir kez daha Wikipedia’da yer almaz. Aksi durumda yine erişim engeli haklı bir şekilde uygulanacak gibi görünüyor.