WhatsApp’ın engellenmesi zorlaşacak. Proxy hizmeti geliyor.

Yayın tarihi: 8 Ocak 2023 Pazar 9:30 am - Güncelleme: 7 Ocak 2023 Cumartesi 11:09 am

İran, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin yerel yetkililer tarafından öldürülmesinin ardından geçen yıl protestoları bastırmak için Instagram ve WhatsApp erişimini engelledi. Ancak bu durum değişebilir.

WhatsApp, baskıcı rejimler altında yaşayanların hizmeti kullanmaya devam etmesine yardımcı olmak için proxy desteği ekliyor.

 

Şirket bugün bir blog yazısında, “Proxy seçmek, dünyanın dört bir yanındaki gönüllüler ve kuruluşlar tarafından insanların özgürce iletişim kurmasına yardımcı olmaya adanmış sunucular aracılığıyla WhatsApp’a bağlanmanıza olanak tanır.” ifadelerini kullandı. Proxy kullanmak için uygulamanın en son sürüme güncellendiğinden emin olmanız gerekli.

WhatsApp

Kurulumun bir parçası olarak, arkadaşlarınız aracılığıyla veya sosyal medyayı tarayarak izlemeniz gereken bir proxy sunucu adresi girmeniz gerekecek. WhatsApp ayrıca bir proxy sunucusu barındırmakla ilgilenen herkesi adım adım yönlendirecek. Platform, tüm proxy iletilerinin uçtan uca şifreleme ile korunmaya devam edeceğini söylüyor. İddiaya göre bu, ne WhatsApp’ın, ana şirketi Meta’nın ne de proxy sunucusu sahiplerinin içeriğinizi okuyamayacağı anlamına geliyor.

Şirket, “2023 dileğimiz, bu internet kesintilerinin asla yaşanmamasıdır” dedi. “İran’da aylardır gördüğümüz gibi kesintiler insan haklarını inkar ediyor ve insanları acil yardım almaktan alıkoyuyor. Bu kesintilerin devam etmesi durumunda, bu çözümün güvenli ve güvenilir iletişime ihtiyaç duyulan her yerde insanlara yardımcı olacağını umuyoruz.”

Apple, Fransa’da 8,5 milyon dolar para cezasına çarptırıldı