WhatsApp, Facebook ve Instagram çöküntüsü uyarısı: Geleceğin habercisiydi

Yayın tarihi: 5 Ekim 2021 Salı 1:35 pm - Güncelleme: 5 Ekim 2021 Salı 1:36 pm

WhatsApp, Facebook ve Instagram dün çöktü. Yazılım Mühendisi Prof. Dr. Ali Okatan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Dün yaşanan olay geleceğin habercisiydi” dedi. IBAN gibi bilgilerin bu platformlardan paylaşılmaması gerektiğini söyleyen Okatan, bilgilerin muhtemelen çalındığını söyledi.

Anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp ve sosyal medya platformları Instagram ile Facebook uzun süreli erişim probleminin ardından yeniden kullanıma açıldı. Dünya çapında yaşanan bu problem için değerlendirmede bulunan İstanbul Aydın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Okatan, “Bu platformların hepsi birer büyük yazılımdır. Özellikle dağıtık sistem dediğimiz sistemlerde parça parça yazılımların bir araya gelmesiyle oluşmuş bir yazılım parçasıdır. Bence bu platformlara siber saldırı yapılmıştır. Bilgiler de alınmıştır. Bu bilgiler alındı diye kimse söylemeyecektir çünkü büyük hisse düşüşleri olacaktır. Böyle uzun süreli bir arıza, basit bir arıza değil. Biz yazılımların ne zaman çalışmayacağını biliriz ve bu bir siber saldırı” ifadelerini kullandı.

“KULLANICILAR BU PLATFORMLARI DİKKATLİ KULLANMIYOR”

Platformlardaki sistemi bir binanın kapısına benzeten Prof. Dr. Okatan, şunları söyledi:

“Bu platformlarda kullanıcıların girdiği bir kapı vardır. O kapı bir binanın müşterilerin girdiği ön kapısına benzer, bir de o binada malzemelerin geldiği arka kapı vardır. O kapı platformun sahibine aittir. Kullanıcılar kendi kapılarını dikkatli kullanmıyorlar yani siz kullanıcı ayarlarını yaparken bütün bilgilerin herkes tarafından görülmesini ya da görülmemesini sağlayabilirsiniz ama buna birçok kişi önem vermiyor. Arka kapı da çok kısıtlı kişilerin bildiği şifrelerle korunmaktadır. O hackerler o kapıları kırıyorlar. Bilgi alırken de sistemi durduruyorlar.”

“DÜN YAŞANAN OLAY GELECEĞİN HABERCİSİYDİ”

Bu tip erişim problemlerinin 20 saate yakın sürebileceğini dile getiren Prof. Dr. Okatan, “Aslında dünkü olaylar geleceğin habercisidir. Aylar süren, tekrar çalıştırma çalışmaları olabilir. O yüzden çok dikkatli olmak gerekir. Gelecekte bu tarz çöküşleri yaşayacağız. Siz önlemleri geliştirdikçe siber saldırıyı yapanlar da ona göre yeni yöntemler geliştiriyorlar. Bilgiler, muhtemelen çalındı” dedi.

“WHATSAPP’TAN IBAN PAYLAŞMAYIN”

Okatan, WhatsApp üzerinden IBAN paylaşıldığını ve bunun bazı bilgileri riske attığına vurgu yaptı. Okatan, “Kişisel bilgileri yanlış anlamda kullanabilirler. Orada siz IBAN veriyorsunuz. Böyle olunca sizin banka hesaplarınız da biliniyor. Biraz bilgisayar ve yazılım bilen kişiler bunları yapabilir. Mali, banka ve özel bilgileri bu platformlarda paylaşmak yerine SMS kullanılabilir. Hiçbir şirket güvenli değil ve bunların hepsi bir yazılım” dedi.

Erişim sıkıntısı sonrası Twitter ve WhatsApp arasında atışma

Altı saat erişilemedi! İşte Facebook, Instagram ve WhatsApp’taki sorunun nedeni