Washington’un gözü Kıbrıs’ta

Yayın tarihi: 21 Temmuz 2021 Çarşamba 10:50 am - Güncelleme: 21 Temmuz 2021 Çarşamba 10:50 am

Yılmaz Polat

Biden yönetimi Erdoğan’ın KKTC’ye yaptığı ziyareti sessizce yakından izledi. Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Reeker, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan’ı Dışişleri Bakanlığı’na davet etti, Erdoğan’ın gezisiyle ilgili bilgi aldı. Görüşmeye ilişkin bir açıklama yapılmadı, ancak Reeker’ın Biden yönetiminin Kıbrıs politikası konusunda bazı hatırlatmalar yaptığı bildiriliyor.

ABD, ‘iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyonu’ destekliyor, Maraş’ın açılmasına karşı çıkıyor. Geçen yıl Erdoğan’ın ziyaretinde KKTC Maraş sahil şeridinde bazı plajları halka açma kararı almış ancak ABD yönetimi tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Erdoğan bu yıl KKTC’ye yaptığı ziyarette “Maraş’ta herkesin yararına bir dönem başlayacak. Açılımın yüzde 3’lük bölümde başlaması Kıbrıs Türk halkının ne kadar hassas olduğunun göstergesidir” dedi.

Maraş, Biden yönetiminin Kıbrıs politikasını yakından izleyen Kongre üyelerinin de gündemindeydi. Dış İlişkiler Komitesi’nde senatörlerin sorusunu cevaplandıran Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Karen Donfried, ‘bunların bölgeyi istikrarsızlaştıran ve Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varılmasının önünde engel teşkil eden kışkırtıcı eylemler’ olduğunu söyledi.

Senato’dan onay bekleyen Dışişleri yetkilisi, “Türkiye’nin Maraş hamlesini BM Güvenlik Konseyi’nin gündemine taşımalıyız” dedi.  Rum lobisine en yakın isimlerden birisi olarak bilinen Senato Dış İlişkiler Komite Başkanı Robert Menandez’in bir sorusu üzerine Donfried, ‘Türkiye’nin S-400 sistemine sahip olduğu sürece CAATSA yaptırımlarının devam etmesi gerektiğini’ bildirdi. Menandez ve bir grup senatör, geçen hafta da Biden’a gönderdiği mektupta, Maraş konusunda yönetimin hem ikili hem de çok taraflı kanalları kullanarak Erdoğan’a baskı yapılmasını istemişti.

Başkan Obama’nın yardımcılığını yaptığı sırada 2014 yılında Kıbrıs’ı ziyaret eden başkan Biden, bir süre önce Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’e gönderdiği mektupta, Kıbrıs sorununun ‘iki kesimli iki toplumlu federasyon’ temelindeki çözümüne destek verdiğini bildirmiş, Maraş bölgesinin açılmasına karşı çıktığını söylemişti.  Biden, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler dahil birçok konuda Rum liderle yakın zamanda görüşmelerine devam etmek istediğini yazmıştı. ABD şirketi olan Noble’ın doğal gaz sondajı için Rum Yönetimi’nden lisansı var. Ayrıca, gaz aramak için Avrupa şirketleri ENI ve Total’e de lisans vermişti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan son konuşmasında ‘yes be annem’den ABD ve AKP’ye boyun eğmeyen Denktaş’ın çizgisine geldi.  ‘İki bölgeli, iki toplumlu federasyon’ modelinin artık gündemde olmadığını söyledi. “Kıbrıs’ta iki devletli çözüm önerisi artık masada olmalı” dedi. AKP yönetiminin Doğu Akdeniz’de doğal gaz araması gibi bu konuyu da ‘askıya alıp almayacağını’ göreceğiz.