ABD ve Türkiye Dışişleri Bakanları Anthony Blinken ve Hakan Fidan başkanlığında Washington’da yedincisi yapılan ABD-Türkiye Stratejik Mekanizması Toplantısı'ndan somut bir sonuç çıkmadı.

Yılmaz Polat Özel Haber

Washington'da 2021 yılından beri yapılan ABD-Türkiye Stratejik Mekanizması Toplantısı'nın yedincisi ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan başkanlığında gerçekleştirildi.

Türk tarafının gündeme getirdiği söylenen konular ortak açıklamaya girmedi.

Başta F-16 olmak üzere YPG, F-35 ve FETÖ konuları ortak açıklamada yer almadı.

Ortak açıklamada, iki bakanın ‘Türkiye-ABD ilişkilerinin bölgesel öncelikler, terörle mücadele, savunma işbirliği, ekonomik büyüme, ticaret, enerji güvenliği ve iklim değişikliği ile insanlar arası bağlar dahil olmak üzere çeşitli alanlarda güçlendirilmesini ele aldıkları’ bildirildi.

Açıklamada ayrıca, Bakanların ‘Gazze'de devam eden krizin ele aldıkları ve diplomatik faaliyetleri değerlendirdikleri, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne ilişkin Türkiye ve ABD’nin desteğini yineledikleri belirtildi.

Blinken’ın, ‘ABD'nin Türkiye'yi ve Türk çıkarlarını hedef alan terör örgütü PKK, DHKP-C ve DEAŞ’ı kınadığı’ kaydedilen ortak açıklamada, ancak Türk Hükümeti’yle Washington Yönetimi arasında önemli sorunlardan birini oluşturan  Suriye’de ABD’nin YPG’ye desteğe ilişkin konunun ele alınıp alınmadığına ilişkin bir atıfta bulunulmaması dikkat çekiyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, toplantılardan sonra Türkiye Büyükelçiliğinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye’de YPG ile olan ilişkilerinden memnuniyetsizliğimizi ve bunun iki ülke arasında iki NATO üyesi ortak arasında ortaya çıkardığı stratejik tehlikenin ne olduğunun altını bir kez daha çizdikdedi.

Ortak açıklamada, ‘2024 yılında Türkiye- ABD Savunma Ticareti Diyaloğu toplantısının yapılacağı ve iki ülkenin savunma sanayi işbirliğini ilerletme fırsatlarını değerlendireceği bildirilirken, F-16 savaş uçaklarının alımı ve ABD’nin  Caatsa yaptırımları sonucu el koyduğu F-35 projesine değinilmemesi de dikkat çekiyor.

Fidan, ortak açıklamada yer almayan F-16 konusunda ‘siyasi sürecin tamamlandığını ve bu süreçte Biden yönetiminin bir irade koyarak Kongre'yi bilgilendirdiğini de söyledi.

Fidan F-35 konusunda da şöyle dedi: ‘F-35 konusunda biliyorsunuz biz bu programın bir parçasıydık, daha sonra haksız yere buradan bir çıkarma söz konusu oldu, S-400 konuları bahane edilerek. Biz tekrar pozisyonumuzu koruyoruz, yani buraya yapmış olduğumuz bir ulusal ödeme var, almamız gereken uçaklar var. Türkiye tabii bu konuları geniş fikirli açık bir şekilde konuşmaya tartışmaya her zaman hazır.’

Hakan Fidan ayrıca, ortak açıklamada yer almayan FETÖ konusunda da FETÖ'nün halen bir tehdit olduğunu ve bu konuda ABD'nin atması gereken adımlar olduğunu da muhataplarına net bir şekilde ilettiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise sosyal medya hesabında bakanlığın teras katında Fidan’la yürürken bir fotoğraf yayınlayarak, ‘Stratejik Mekanizmamız kapsamında enerji güvenliği, iklim değişikliği, Suriye, Gazze ve Güney Kafkasya gibi çeşitli konuları ele aldık’ diye yazdı.

https://tele1.com.tr/hakan-fidan-hasdi-sabi-ile-gorustu-1011678/
Kaynak: TELE1