Washington – Ankara maske diplomasisi

Yayın tarihi: 7 Mayıs 2020 Perşembe 1:46 pm - Güncelleme: 7 Mayıs 2020 Perşembe 1:46 pm

Yılmaz Polat

Erdoğan-Trump ilişkisi Erdoğan’ın maske ağırlıklı, önlük, temizlik gibi malzemeden oluşan iki uçak dolusu yardım malzemesi göndermesi nedeniyle birden hareketlenir gibi oldu.

Erdoğan, NATO müttefiki olan ABD’ye ve dostu Trump’a güzel bir jest yaptı. Gerçi bu AKP ekonomisinin gücü olarak satılmaya çalışıldı ama inandırıcı olmadı. Türk ekonomisinin gücü ABD’de çok iyi biliniyor. Zaten Trump Erdoğan’dan yardım talebinde de bulunmadı.

Amerika’nın bu miktarda maske, temizlik ve tıbbi malzemeye ihtiyacı olmadığı biliniyor. Erdoğan’ın jesti Trump tarafından yine de memnuniyetle karşılandı. Erdoğan ‘değerli dostum ‘ dediği Trump’a bir de mektup yazdı.
(https://tele1.com.tr/erdogan-trumpa-mektup-takdirle-izliyoruz-157542/)

Türkiye, ABD’nin yada ABD, Türkiye’nin güvenilir bir müttefiki mi?

Erdoğan ve Trump birbirine ‘dostum’ diye hitap ediyor ama gerçekten öyle mi?

Cumhurbaşkanlığı armalı ‘maskeli’ malzeme Washington’a geldiği gün ABD’nin, Suriye’de YPG’ye benzer malzemeleri gönderdiğine ilişkin çıkan haberlere ne demeli?

Trump Yönetimi bugüne kadar YPG’ye koronavirüs yardım iddialarına ‘hayır göndermedik’ demedi.

Malzemeler ‘Made in USA’ mı? Bilemiyoruz. Aslında konu yapılan ‘insani’ bir yardımın yanlış yada doğruluğu değil. Sonuçta silah veya askeri malzeme göndermemiş. Sivil halkın kullanacağı bir malzeme. Ancak ABD bugüne kadar YPG’yle olan ilişkisini hiç bir zaman saklamadı.

Hatta bu konuda Başkan Trump’ın Erdoğan’a yazdığı günlerce tartışıla ‘9 Ekim 2019’ tarihli YPG komutanı Kobani ekli bir de mektubu hala hafızalarda tazeliğini koruyor.

(https://tele1.com.tr/trumptan-erdogana-yazdigi-mektubu-beyaz-saray-onayladi-sert-adam-olma-aptal-olma-92716/)

Cumhurbaşkanı Erdoğan yardım malzemesiyle birlikte Trump’a gönderdiği mektupta şöyle diyor:

‘Kongre ve ABD basını da salgın sırasında sergilediğimiz bu dayanışmanın da etkisiyle, ilişkilerimizin stratejik önemini daha iyi kavrayacak ve ortak sorunlarımızla ortak mücadelemizin gerektirdiği anlayış içinde hareket edecektir.’

Erdoğan- Trump arasındaki koronavirüs diplomasisi, “S-400, F-35, Caatsa yaptırımları, Halkbank” gibi sorunlarını çözmeye yetecek mi?

Washington- Ankara ilişkileri uzun bir süredir ‘maskeli balo’ gibi.