Wagner’in darbe girişimi akıllara SADAT’ı getirdi Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin TELE1’e anlattı

Yayın tarihi: 24 Haziran 2023 Cumartesi 3:07 pm - Güncelleme: 25 Haziran 2023 Pazar 1:01 pm

Rusya’da paralı askerlerden oluşan Wagner, darbe girişiminde bulundu. Wagner’in bu girişimi akıllara Türkiye’de faaliyette bulunan SADAT’ı getirdi. Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, TELE1’e yaptığı açıklamada “Bu Türkiye için de büyük bir ders” değerlendirmesini yaptı.

Rusya’da silahlı isyan başlatan paralı asker grubu Wagner, sekiz yılı aşkın süredir Ukrayna, Suriye ve bazı Afrika ülkelerinde faaliyet gösteriyor. Grubun başındaki Yevgeniy Prigojin ise Rusya’da ‘Putin’in aşçısı’ olarak tanınıyor. 2014 yılında kurulan ve 2015-2016’da faaliyetlerini artıran Rus paralı asker şirketi Wagner, Ukrayna’nın doğusundaki Darbeci Neo-Nazi Zelenski yönetimine karşı savaşan Ukraynalı Ruslar’a yardım etmek için kuruldu. Libya’daki çatışmalarda kritik bir rol oynayan Wagner’in ismi ilk olarak Suriye İç Savaşı’nda gündeme geldi.

Rejim güçlerinin yanında savaşan Wagner, Ukrayna’da da Darbeci Neo-Nazi Zelenski yönetimine karşı savaşan Ukraynalı Ruslar’a destek verdi. Wagner 2019 yılında Venezuela’da Başkan Nicolas Maduro’nun yanında çatışmalara katıldı. Bugüne kadar Sudan, Suriye, Libya ve Afrika kıtasında tespit edilen Wagner paralı askerlerinin operasyonları hızla Doğu Avrupa’nın ötesine yayıldı. Grubu cazip hale getiren yüksek maaş ve macera vaadi oldu.

Rusya’da darbe gerginliği! Tanklar, gönüllüler sokakta

KİM FİNANSE EDİYOR?

Ukrayna’daki savaştan önce Wagner’e katılanların çoğu, iyi maaşlı iş bulma şansının sınırlı olduğu küçük yerlerde yaşıyordu. Wagner çalışanlarına ayda yaklaşık 1500 dolar ödüyor. Cepheye gittiklerinde bu ücret 2 bin dolara kadar çıkıyor.

Rusya’nın askeri istihbarat teşkilatı GRU’nun Wagner Grubu’nu gizlice finanse ettiği ve denetlediği öne sürülüyor. Yaklaşık 25 bin çalışanı olan Wagner’in başındaki isim Rusya’da ‘Putin’in aşçısı’ olarak anılıyor.

“PUTİN’İN AŞÇISI”

Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin, yemek servisi alanında aldığı devlet ihaleleri nedeniyle “Putin’in aşçısı” olarak anılıyordu. Prigojin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın bir isim olarak tanınıyor.

Geçtiğimiz yıl ekim ayında St Petersburg’da bir Wagner Merkezi açıldı. Merkez, okul çağındaki çocuklar ve gençler için “Rusya’nın savaşma kapasitesini artırmayı amaçlayan bilişim, medya ve temel askeri eğitim alanlarında” eğitim ve öğretim etkinlikleri düzenleyen ileri bir ofis kompleksiydi.

Putin’den ilk açıklama! “Yanıtımız sert olacak hainler cezalandırılacak”

Yakın geçmişe dek Wagner’den pek bahsetmeyen resmi Rus haber ajansları, günde birkaç kez gruba atıfta bulunuyorlar ve mahkumların askere alınmasını konu alan haberler yapıyordu.

Rus devlet kanalı NTV, Wagner Grubu hakkında “dünyanın en deneyimli ordusu” olarak nitelendirdiği bir haber yayımlamıştı.

SAVUNMA BAKANINI SUÇLUYORDU

Prigojin, son günlerde Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yu ve Ukrayna’daki ordunun başı Valery Gerasimov’u “beceriksizlikle” ve Ukrayna’da savaşan Wagner birimlerini kasten yetersiz ikmalle suçlamıştı. Rusya Savunma Bakanlığı, isim vermeden Ukrayna’daki “gönüllü oluşumların” haziranın sonuna kadar kendisiyle sözleşme imzalaması gerektiğini söylemişti. Bu hareket hükümetin Wagner üzerinde daha fazla kontrol elde etme girişimi olarak görülmüştü.

AKILLARA SADAT’I GETİRDİ

Wagner’in Rusya’da silahlı isyan başlatması dünya gündemine otururken, yaşanan gelişme akıllara Türkiye’de faaliyet gösteren paramiliter grup SADAT’ı getirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “paramiliter artıkları” diye tanımladığı SADAT, Türkiye’de faaliyet gösteren bir yapı. SADAT, 28 Şubat 2012 tarihinde emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi tarafından kurulurken, AKP’ye olan yakınlığıyla biliniyor. Şirket, uluslararası alanda askeri ve iç eğitim, savunma danışmanlığı ve mühimmat alımı gibi faaliyetler gösteriyor.

SADAT’tan TELE1’e özel açıklamalar: Sedat Peker SADAT’tan neden randevu istedi?

“TÜRKİYE İÇİN DERS”

Wagner’in yurt dışında kullanılan özel güvenlik şirketi olduğunu ve Ukrayna savaşında en altlarda kullanıldığını söyleyen emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, “Konvansiyonel bir harpte kullanıp konvansiyonel silahlar veriyorsunuz. Bu adamlar da paralel bir ordu ortaya çıkartıyor. Kendilerinde bir çok konuya karışma hakkı görüyor. Herkesi tenkit ediyor. Konvasyonel silah verdiğiniz zaman adam kendini savunma bakanının yerine koyup öyle karar veriyor.” dedi. Pekin, Wagner gibi oluşumların devletlerin gri alan oluşturmak üzere kurulduğunu belirterek,  “Bu tip unsurların kurulmasının asıl amacı Gri alan yaratmak. Suç işleniyor mesela bunlar işlediği zaman devlet diyor ki ‘bilmiyorum bana ait değil bunlar benim askerim değil’ ” ifadelerini kullandı.

Bu tür yapılanmaların çoğu ülkede olduğunu belirten Pekin, “Rusya’da da var Amerika’da da var. Rusya’da 8-9 tane var. Onun için bu büyük bir gelir kaynağı. Gittikleri ülkelerdeki altın madenlerini işletiyorlar onların korunmasını sağlıyorlar. İstihbarat sağlıyorlar üstleri koruyorlar. Devletten de para alıyorlar. 100 milyon dolar gelirleri var ayda. Wagner’in 25 milyon dolar olduğu söyleniyor” dedi.

Wagner olayının Türkiye için de bir ders olduğunu söyleyen Pekin SADAT ve Wagner arasındaki benzerlik ile ilgili de, “Yurt dışında görevlendirilecek insanlara eğitim veriyor olabilirler. Ama bizim askerlerimizin hiç birine eğitim vermezler. Türkiye onları hiç bir zaman Doğu, Güneydoğu ve Suriye’de kullanmıyor. Türkiye’nin desteklediği muhalifler var. Suriye milli ordusu onlarda Wagner’den farklı bir boyutta. Wagner ve Wagner gibi şirketler gri alanlar oluşturarak devletleri sorumluluktan kurtarmak için kurulan şirketler” ifadelerini kullandı.

PEKER GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Suç örgütü lideri Sedat Peker, YouTube’da yayınladığı videolarında Suriye’deki Bayırbucak Türkmenlerine, TIR’larla gönderdiği askeri teçhizat ve silahlarla ilgili açıklamalarında bu işlemin TSK’den “irticai faaliyetler” nedeniyle atılan askerlerin öncülüğünde kurulan SADAT tarafından organize edildiğini iddia etmişti. Peker ayrıca Türkiye’den SADAT aracılığıyla Suriye iç savaşında faaliyet gösteren El Nusra adlı örgüte silah gönderildiğini de dile getirmişti.

Sedat Peker’den SADAT paylaşımı: Bunların elinde çokça silah var

KILIÇDAROĞLU’NA REKLAM OPERASYONU

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun gazeteci Uğur Dündar’a konuk olduğu TV100 ekranlarında, Kılıçdaroğlu’nun paramiliter bir kuruluş olmakla suçladığı SADAT’ın reklamı yayınlanmıştı. Ekranın alt bandında kısa süre görülen Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş (SADAT) reklamı seyircilerin tepkisine neden olmuştu.

TV100’de Kılıçdaroğlu’na SADAT tuzağı!

WAGNER GİBİ SADAT’A DA İHALE

Eski Savunma Bakanı Hulusi Akar, şirketle ilgili “SADAT ile bir ilgimiz yok. Bir ilişkimiz yok. Milli Savunma Bakanı olarak ve Milli Savunma Bakanlığı olarak hiçbir ilişkimiz olmadığını kesinlikle söylüyorum. Kesinlikle ve bu tamamen bizim dışımızda bir hadise” açıklamasını yapmıştı.

Ancak Bakan Hulusi Akar’ın bu açıklamasından 3 ay sonra SADAT’a Milli Savunma Bakanlığı’ndan ihale verildiği ortaya çıktı.

‘Hiçbir hukuki, ticari, ilişkimiz yok” diyen Hulusi Akar 3 ay sonra SADAT’a ihale verdi

23 Şubat 2023’te Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Tuzla Bakım Onarım ve İstihkam Komutanlığı’ndaki “75 Metre Atış Poligonunun Mermi Sekme Önleyici Perde Yenilenmesi Yapım İşi” SADAT şirketine verildi.

SADAT’IN KURUCUSU: NE İSTEDİYSEK OLDU

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Hiçbir ilişkimiz yok” dediği SADAT’ın kurucusu Tanrıverdi ise çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu. Tanrıverdi, 15 Temmuz darbe girişiminden önce Anayasa Komisyonu’na TSK’nın yeniden yapılandırmasıyla ilgili tespitlerin yer aldığı bir anayasa teklifi sunduklarını ve darbe girişiminden sonra bu teklifte sundukları her şeyin yerine getirildiğini açıkça dile getirdi.

Rusya’da Wagner grubuna silahlı ayaklanma soruşturması! Prigojin: Sonuna kadar gideceğiz