VPN Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Yayın tarihi: 6 Ağustos 2020 Perşembe 9:38 pm - Güncelleme: 8 Ağustos 2020 Cumartesi 1:08 pm

İhtiyaçlarınıza bağlı olarak, işyerinizde veya evinizde bir VPN kullanabilir ya da kendiniz bir VPN sunucusu oluşturabilirsiniz. 

VPN veya uzun ismiyle Virtual Private Network (sanal özel ağ), internet üzerinden başka bir ağa güvenli bir bağlantı oluşturmanıza olanak sağlar. VPN’ler bölge kısıtlamalı web sitelerine erişmek, tarama etkinliğinizi halka açık Wi-Fi’lerdeki kullanıcılardan korumak ve daha birçok işlev için kullanılabilir.

Günümüzde VPN’ler gerçekten popüler olsalar da, ilk üretilme amacıyla kullanılmıyorlar. Başlangıçta VPN’ler, iş ağlarını internet üzerinden güvenli bir şekilde birbirine bağlamak veya evden bir iş ağına erişmenize izin vermek için oluşturulmuşlardır.

VPN’ler esasen tüm ağ trafiğinizi başka bir ağa yönlendirir. Bu da yerel ağ kaynaklarına uzaktan erişmek ve internet sansürlerini atlamak gibi avantajları beraberinde getirir. Çoğu işletim sistemi entegre VPN desteğine sahiptir.

VPN’in Bizlere Yararı Nedir?

Çok basit bir ifadeyle anlatacak olursak, bir VPN PC’nizi, akıllı telefonunuzu veya tabletinizi internetteki başka bir bilgisayara (bunlar sunucu olarak adlandırılır) bağlar ve o bilgisayarın internet bağlantısını kullanarak internette gezinmenizi sağlar. Yani bu sunucu farklı bir ülkedeyse, o ülkeden geliyormuşsunuz gibi görünürsünüz ve normalde erişemediğiniz şeylere potansiyel olarak erişim sağlayabilirsiniz.

Peki bunun bize yararı ne olabilir? Güzel soru! İşte VPN’in yapabildikleri:

Web sitelerindeki coğrafi kısıtlamaları atlatır

Netflix, Hulu ve Amazon gibi yayın sitelerini rahatlıkla izletir

Güvenilir olmayan Wi-Fi erişim noktalarında gizlilik sağlar

Gerçek konumunuzu gizleyerek çevrimiçi gizlilik kazandırır

Torrent yüklemelerinizin ve indirmelerinizin günlüğe kaydedilmesini engeller

Günümüzde birçok kişi, farklı bir ülkedeki içeriği izlemek için coğrafi kısıtlamaları aşmak veya atlamak için VPN kullanıyor.

VPN Nasıl Elde Edilir ve Hangisini Seçmek Gerekir?

İhtiyaçlarınıza bağlı olarak, işyerinizde bir VPN kullanabilir veya kendiniz bir VPN sunucusu oluşturabilirsiniz. İnsanların çoğu Torrent indirirken verilerini korumak için ya da bazı medya içeriklerini izleyebilmek için VPN kullanıyorlar.

Bir VPN edinmenin en kolay yolu, VPN hizmeti veren sitelerden birine girmek, kaydolmak ve Windows PC, Mac, Android, iPhone veya iPad’inize özel VPN istemcisini indirmektir. İşte önerdiğimiz birkaç en iyi VPN hizmeti:

NordVPN – Bu VPN sunucu hizmeti, kullanım kolaylığı sağladığı gibi gerçekten hızlı sunuculara sahiptir. Ucuz bir fiyata yayın sitelerini ve torrentleri girmeyi destekler.

Tunnelbear – Bu VPN’in kullanımı gerçekten kolay ve ücretsiz ancak sınırlı bir sürümü var. Yine de yayın siteleri ve Torrent kullanımı için yeteri kadar uygun değil.

StrongVPN – Kullanımı diğerleri kadar kolay değil, ancak Torrent ve yayın ortamı için kesinlikle kullanabilirsiniz.

Önermiş olduğumuz her bir hizmet, memnun kalmadığınız takdirde para iadesi de sunmaktadır.

VPN’in Çalışma Prensibi Nasıldır?

Bilgisayarınızı (veya akıllı telefon veya tablet gibi başka bir cihazı) bir VPN’ye bağladığınızda, bilgisayar VPN ile aynı yerel ağdaymış gibi davranır. Tüm ağ trafiğiniz güvenli bir VPN bağlantısı üzerinden gönderilir. Bilgisayarınız farklı bir ağdaymış gibi davrandığından, dünyanın diğer ucunda olsanız bile yerel ağ kaynaklarına güvenli bir şekilde erişiminizi sağlar. Halka açık bir Wi-Fi kullanıyorsanız veya coğrafi olarak engellenen web sitelerine erişmek istiyorsanız size birçok avantaj sağlar.

Bir VPN’e bağlıyken internette gezindiğinizde, bilgisayarınız şifrelenmiş VPN bağlantısı üzerinden web sitesine başvurur. VPN sizin için isteği iletir ve web sitesinden gelen yanıtı güvenli bağlantı üzerinden iletir. Mesela Netflix’e erişmek için ABD tabanlı bir VPN kullanıyorsanız, Netflix bağlantınızın ABD içinden geldiğini görecektir.

VPN’lerin Diğer Kullanım Alanları

VPN’ler oldukça basit araçlardır, ancak çok çeşitli şeyler yapmak için kullanılabilirler:

Seyahat sırasına bir iş ağına erişim sağlar

Seyahat sırasında bir ev ağına erişim sağlar

Tarama etkinliğinizi yerel ağdan ve internet servis sağlayıcısından gizler

Coğrafi olarak erişimi kısıtlanmış sitelere erişim sağlar

İnternet sansürünü atlamayı sağlar

İndirime ve yükleme yaparken gizlilik sağlar