Vodafone’da skandal dolandırıcılık: Resmi mağazada hayali telefon

Yayın tarihi: 30 Ocak 2020 Perşembe 10:39 am - Güncelleme: 30 Ocak 2020 Perşembe 10:39 am

İstanbul Kadıköy’deki Vodafone bayiinde yaşanan dolandırıcılık savcılığa taşındı. İddiaya göre Vodafone bayiinde çalışan bir görevliden yardım isteyen 60 yaşındaki vatandaşa izni olmadan 3.500 liralık telefon satıldı.

İstanbul Kadıköy’deki bir Vodafone bayiinde yaşanan dolandırıcılık olayı akıllara durgunluk verdi. Ekşi Sözlük’te yer alan iddiaya göre, bayii çalışanından telefonundaki bir sorunu çözmesi için yardım isteyen 60 yaşındaki vatandaşa 3.500 liralık telefon satıldı.

“SEN FATURANI ÖDE…”

Bir ay sonraki faturasına yansıyan 333 liralık artışla durumun farkına varan vatandaş, Vodafone genel merkezine başvurdu. Faturasız, kimlik fotokopisiz bir satışın gerçekleştiğini söyleyen vatandaşı genel merkez, bayii’ye yönlendirdi. Bayii’nin vatandaşa cevabı ise, “sen faturanı öde, ben dolandıran çocuğu bulup parayı ondan alıp her ay sana vereceğim” şeklinde oldu. Bunun üzerine vatandaş çareyi savcılığa başvurmakta buldu.

İşte Ekşi Sözlük’e taşınan skandal olay:

babamın başına gelen rezalettir, konuyu anlatmadan önce babamın 60 yaşında teknolojiyle arası pek de iyi olmayan emekli, kendi halinde bir adam olduğunu hatırlatmam gerekiyor, şimdi rezalete geçelim,

resmi vodafone bayisindeki eleman babama yardım etme bahanesiyle telefonu eline aldığı sırada babamı oyalıyor ve hat üzerine telefon satın alıyor. biz olayı 333 lira fatura gelince anlıyoruz, ortada imza yok, kimlik fotokopisi yok, hiçbir belge yok ama vodafone firması kendi resmi bayilerinde gerçekleşen bu dolandırıcılığa karşı sessiz kalıyor ve bir türlü harekete geçmiyor.

babam normalde telefonundaki ufak tefek çözemediği sorunları bana söyler, ben çözerim, uygulama indirme, kullanma, mesaj atma vs. gibi, her neyse geçtiğimiz ay yine bu tarz basit bir şeyi kendine dert edinen babam, kadıköyde yürürken gördüğü bir vodafone bayisine giriyor ve oradaki elemandan yardım istiyor. eleman babamla ilgileniyor, hatta gereğinden fazla ilgileniyor, “abi telefonundaki gereksiz şeyleri siliyorum” diyor, “hattına tanımlanmış gereksiz hizmet var mı bakayım, onları sileyim, boş yere çok fatura ödeme” diyor, yani epey bir süre telefonla haşır neşir oluyor. telefonla bu kadar ilgilenmesi babamı kıllandırsa da resmi vodafone bayisinde olduğu için ters bir durum olabileceğini düşünmüyor.

bir sonraki ay fatura geldiğinde normalde 30 40 lira civarı bir fatura ödeyen babama 333 lira fatura kesildiğini görüyoruz. babam hemen müşteri hizmetlerini arıyor ve hattına galaxy a50 model bir telefon tanımlandığını öğreniyor, (300’er liralık taksitlerle 12 ay sürecek ve toplamda 3600 lira tutarında olan bir telefon bu), işlemi yapan bayinin de kadıköydeki cts iletişim adlı vodafone bayisi olduğu bilgisini alıyor, babam böyle bir telefon almadığını söylese de müşteri hizmetleri konuyla ilgilenmiyor ve olayı bayiyle çözün diyor.

cts iletişim vodafone bayisini arıyoruz ve bayinin sahibi babamla sıcak konuşuyor, elemanının kendisini dolandırdığını, haklı olduğumuzu, kendisine 2 gün süre vermemizi, dolandıran adamı bulacağını ve telefonu faturamızdan sileceğini söylüyor, bu sürede polise, savcıya veya vodafone yetkili merkezine gitmeyin ben halledeceğim diyor.

iki gün geçiyor ve tahmin edebileceğiniz gibi adamdan ses çıkmıyor, bunun üzerine babam kalkıp söz konusu bayiye gidiyor ve durumu soruyor. iki gün önce telefonda” haklısın abi, ben çözeceğim süre ver, polise gitme” diyen adam bu sefer umursamaz davranıyor ve “sen faturanı öde, ben dolandıran çocuğu bulup parayı ondan alıp her ay sana vereceğim” diyor. babam doğal olarak kabul etmiyor, almadığımız bir ürünün parasını ödemeye devam edip dolandırıcıların insafına mı kalacağız? bunun üzerine bayinin sahibi hem suçlu hem güçlülük yaparak bu teklifi kabul etmezsek yardım etmeyeceğini söylüyor, küstah bir şekilde gidin istediğiniz yere şikayet edin diyor.

bunun üzerine babam, vodafone’un küçükyalı’daki operasyon merkezine gidiyor, orada bu hayali satışa ilişkin belgeleri çıkarttırıyor ve görüyoruz ki hazırlanan faturada babamın imzası yok, kimlik fotokopisi yok, tahminimizce cts iletişimdeki eleman babama çaktırmadan vodafone uygulamasından hatta telefonu tanımlamış ve sonrasında kendi kendilerine satış belgesi uydurmuşlar. bunun üzerine operasyon merkezi cts iletişimi arıyor ama 2 gün önce bizden süre isteyen “haklısın abi” diyen bayi sahibi, kendi dolandırıcılığına ayak uydurmadığımız için bu sefer ağız değiştiriyor ve telefonu sattığını iddia ediyor. kanıtlar net bir şekilde bizim lehimizdeyken vodafone operasyon merkezi de işimizi çözemiyor ve bizden 2 gün süre istiyor.

bu arada dolandırıcı bayi sahibi bununla da kalmıyor, biz durumu vodafona’a şikayet ettikten sonra polise gidip “ben satış yaptım” diye bizi şikayet ediyor, polisler babamı arayıp ifade vermesi için karakola çağırıyorlar ama biz zaten savcılığa gideceğimizi söyleyince tamam ifadenizi oraya verin o zaman diyorlar. resmi vodafone bayisi tarafından başımıza açılan işe bakar mısınız? hem dolandırıyor, hem de üstüne polise şikayet ediyor, bu kadar da yüzsüzlük olmaz diyorsunuz ama oluyor işte…

her neyse devam ediyorum, yine kimse bize yardımcı olmuyor ve bu sefer vodafone’un maslaktaki merkezine gidip şikayet dilekçesi veriyoruz ancak hala söylenen biraz daha beklememiz oluyor, ayrıca bu süreçte vodafone yetkilileri babama 333 liralık faturasını da ödemesini, aksi halde hattının kapanacağını söylüyorlar.

aradan 10 gün geçiyor ve vodafone’dan şaka gibi bir yanıt geliyor. “telefonu aldığınızda size bir onay mesajı gelmiş, siz de bunu onaylamışsınız, yapabileceğimiz bir şey yok” diyorlar. yukarıda belirttiğim gibi bayideki eleman babamı “telefonu temizliyorum, hattınızda gereksiz paket varsa onları siliyorum vs.” gibi şeylerle oyalarken gelen mesajı onaylamış. zaten anlatmaya çalıştığımız dolandırıcılık olayı da bu ama vodafone ortada hiçbir imzalı belge olmadan yapılan satışı araştırma gereği duymuyor ve konuyu başından savmaya çalışıyor.

faturanızı bir gün ödemeyince gözünüzün yaşına bakmayan vodafone, ortada imzasız, kimlik fotokopisiz ve kendi resmi bayisinden yapılan sahte telefon satışına karşı bir türlü aksiyon alamıyor. konuyu araştırmıyor, bayisinden hesap sormuyor, en basitinden kamera kayıtlarına bile bakılıp çözülebilecek bir olaya karşı kayıtsız kalıyor. kendi bayisinde çevrilen dolandırıcılıkta bile sorumluluk alamayıp kullanıcısını koruyamayacaksa biz vodafone’a neden ve nasıl güvenelim bundan sonra?

“haklısın kardeşim, belgelerin, kanıtların elinde, bekle, çözülür işin” diyebilirsiniz, açıkçası ilk başta ben de öyle düşündüm, ama nereye gitsek bekle deniyor, aksiyon alınmıyor, önce suçu elemanına atan bayi sahibi şimdi göz göre göre yalan söylüyor, telefonu sattım diyor.

hepsini geçtim cana geleceğine mala gelsin desem, babam 60 yaşında, kalp hastası emekli adam, hayatında 3.500 liralık telefon almanın yanından kıyısından geçmişliği yok, ben ne dersem diyeyim adam deli gibi stres yapıyor, kendini paralıyor, karşılığında tek söylenen sen 333 liralık faturanı ödemeye devam et ve bekle oluyor. bu işin sonunda ödediğimiz faturaların parasını geri alsak bile bu sürecin babamda yarattığı sıkıntının karşılığı maddi şeylerle ölçülemez, tabii kimse bunu düşünmüyor.

“bayi yanlışını kabul etti, uzatmadan çözelim” dedik, bayi sahibi resmen dolandırıcılığa ortak çıktı, işi vodafone’a götürdük, bütün belgeler telefonu almadığımızı göstermesine rağmen vodafone da işimizi çözmedi, bu süreçte son olarak savcılığa başvurduk ve şimdi hukuk sisteminin olayı çözmesini bekliyoruz.

vodafone’un güya uygun tarifelerine kanıp da hattını bu firmaya taşımayı düşünenlere de ikinci kez düşünmelerini tavsiye ederim. diğer operatörleri bilmiyorum ama vodafone açıkça dolandırıcı bayilerine göz yuman, hiçbir şekilde müşterisinin yanında olmayan saçma sapan bir firma…

gelişme oldukça konuyu güncelleyeceğim, okuduğunuz için teşekkür ederim.