Vize reddine artışlar patladı! Turlar iptal ediliyor

Yayın tarihi: 18 Ağustos 2022 Perşembe 2:14 pm - Güncelleme: 18 Ağustos 2022 Perşembe 2:14 pm

Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere giriş için başvurduğu vizelerden ret yanıtları artmaya devam ediyor.

Avrupa Birliği 110 bin doz maymun çiçeği aşısı alıyor

Vize reddindeki artışların yüzde 25’leri bulduğunu belirten Pronto Tur’dan Hasan Yetik, “Önceden 100 kişide 2 vize reddi çıkardı, şimdi 20-30 oluyor. 40 kişilik tur planlıyoruz, 5-6 kişi vize alamıyor yine o geziyi yapıyoruz ama biz zarar ediyoruz. Artık direkt konsoloslarla muhatap olamıyoruz, aracı kurumlar ile iletişime geçiyoruz. İtalya, Almanya gibi ülkeler randevuyu geç tarihe veriyor ve vize sıkıntısı yaşanıyor. Eskiden 3 gün sonra randevu alırdık 1 hafta sonra vize çıkardı” diye konuştu.

ARACI KURUMLAR ÜCRETİ İADE ETMİYOR

Yetik sürecin uzadığını ve vize çıkacağının garantisi olmadığını aktararak yaşanan sıkıntıları şöyle aktardı:

“Örneğin yakın zamanda Macaristan’a tur düzenliyoruz doktor bir hanımefendi var o da katılacaktı ama konsolosluk vize vermedi. Sürekli yurt dışına da çıkan birisi ama evraklarını inandırıcı bulmamışlar. İnandırıcı olması için hangi mesleği yapması gerekiyor anlamadık. Pandemiden sonra böyle mağduriyetleri sık yaşamaya başladık. Bazı aracı kurumlar var randevu ücreti alıyor. Sizin o gün başınıza bir şey geliyor gidemiyorsunuz. O ücreti de iade etmiyor. Randevu ücreti sabit 40 Euro, bunu iade etmiyorlar. Tüketici hakem heyetine gidip bu ücreti geri alanlar oluyor. Artık yolcuların programlarını 3-4 ay öncesinden yapması lazım.”

“TÜRKLERE KARŞI BİR ÖN YARGI VAR”

Sadece geçen ay 40’a yakın turun iptal edildiğini söyleyen I.C.T seyahat acentasından Alper Dağdeviren, Türklere karşı bir ön yargı olduğunu dile getirdi. Dağdeviren, aşırı yoğunluk nedeniyle konsoloslukların randevuları çok ileri tarihe attığını ve 1500 kişinin mağdur olup acentaların ise zarar ettiğini belirterek şöyle konuştu:

“Türklere karşı bir ön yargı var ama evraklarınız düzgün olursa daha önceden bir kez bile yurt dışına çıkmışsanız işleriniz daha kolay halloluyor. Konsolosluklar pandemiden önce 3 veya 7 gün sonrasına hatta bazen 1 gün içinde çok rahat bir şekilde randevu veriyordu. Ama bugün başvursanız 1 ay sonraya ancak randevu veriyorlar. Bu durum turları kötü etkiliyor. Vize alınamayınca turlar iptal ediliyor. Geçen ay 1.500 kişinin katılacağı 40’a yakın tur iptal edildi. İtalya, Avusturya, Çekya, İspanya gibi ülkelere vize reddinde öne çıkıyor”

 

ABD, Dünya Oyunları’na gidecek Milliler’e vize vermedi