Vize alamayan yeşil pasaportun peşine düştü! Meclis’e 800 bin kişi için teklif

Yayın tarihi: 19 Ağustos 2024 Pazartesi 9:34 am - Güncelleme: 19 Ağustos 2024 Pazartesi 10:03 am

Vize başvurularına ret oranları artarken 6 siyasi parti toplamda 19 çeşitli meslek gruplarına yeşil pasaport verilmesi için Meclis’e kanun teklifi verdi. Bakanlıklar ise ülkelerin yeşil pasaporta da vize koyacağından endişe duyup taleplere sıcak bakmıyor.

Yurtdışına gitmek için artık konsolosluklardan randevu almak da vize almak da zorlaştı. Binlerce vize başvurusu reddediliyor. Bu nedenle birçok meslekten çalışan onlarca Avrupa ülkesinde vizeden muaf olan yeşil pasaportun peşine düştü.

Sözcü’den Zekeriya Albayrak’ın haberine göre, son olarak TMMOB’a bağlı 15 yıl kıdemi olan mühendis ve mimarlar ile malül ve muharip gaziler için de yasa teklifi hazırlandı. TBMM’de bu konudaki kanun teklifi sayısı 19’a yükseldi. CHP-MHP-DP-DEVA-YRP ve İYİ Parti tarafından hazırlanan yasa teklifleri ile eczacılar, gazeteciler, TIR şoförleri, belde belediye başkanları, serbest muhasebeciler, tüm hakim-savcılar, engelli memurlar, bekçiler, muhtarlar, gardiyanlar, özel sektördeki doktorlar, tiyatro sanatçıları, öğretim üyeleri, TBMM danışmanları ile sendika yöneticilerine de yeşil pasaport verilmesi istendi.

1 MİLYON 200 BİN KİŞİ KULLANIYOR, 880 BİN KİŞİ SIRADA BEKLİYOR

Şu an Türkiye’de 1 milyon 200 bin kişide yeşil pasaport bulunuyor. Teklifler kabul edilirse eş ve çocuklarla birlikte en az 800 bin kişi daha yeşil pasaport alacak. Türkiye’de 50 bin muhtar, 29 bin bekçi, 68 bin infaz koruma memuru (gardiyan), 3 bin sendika yöneticisi, 15 yıl kıdemi olan basın kartlı 3 bin gazeteci, 18 bin eczacı ile 16 bin hakim-savcı bulunuyor.

BAKANLIK ENDİŞELİ

Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları ise Avrupa ülkelerinin yeşil pasaporta da vize koyacağından endişe duyup yeni taleplere sıcak bakmıyor.

Gazetecilere yeşil pasaport teklifi TBMM’de

KİMLER YEŞİL PASAPORT BEKLİYOR?

TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşülmeyi bekleyen ancak muhalefetten geldiği için kanunlaşma ihtimalinin zayıf olduğu düşünülen yasa teklifleri ile şu meslek gruplarına da yeşil pasaport verilmesi isteniyor:

– Derecelerine bakılmaksızın tüm hakim ve savcılar.
– Özel sektörde çalışan tiyatro sanatçıları.
– Adalet Bakanlığı infaz koruma memurları.
– Çarşı ve mahalle Bekçileri.
– 20 yıldır ticaret yapan iş insanları.
– 10 yıldır uluslararası nakliye işi yapan TIR şoförleri.
– 10 yıl kıdemli üniversite öğretim üyeleri.
– Belde Belediye Başkanları
– 15 yıl kıdemli eczacılar.
– TBMM ve Büyükşehir Belediye danışmanları.
– İl ve İlçelerde görev yapmış eski belediye başkanları.
– Türkiye çapında örgütlü sendika yönetim kurulu üyeleri.
– Yeminli mali müşavir ve serbest muhasebeciler.
– 15 yıl kıdemli basın kartı sahibi gazeteciler.
– 15 yıl kıdemli özel sektör doktorları.
– Köy ve mahalle muhtarları.
– Yüzde 40 engelli ve 10 yıl kıdemi olan devlet memurları.
– TMMOB’ye bağlı 15 yıl kıdemi olan mühendis ve mimarlar
– Malül ve muharip gaziler

40 ÜLKE YEŞİL PASAPORTA DA VİZE İSTİYOR

Türkiye’den yeşil pasaporttan vize isteyen 40 ülke var. Bunlar şöyle:

ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya, Meksika, Afganistan, Benin, Butan, Cape Verde, Doğu Timor, Eritre, Ermenistan, Etiyopya, Gambiya, Gana, Gine, Güney Sudan, Güney Kıbrıs, Kiribati, Komor, Kongo, Kuzey Kore, Laos, Lesotho, Liberya, Madagaskar, Mali, Malavi, Mikronezya, Myanmar, Nauru, Nepal, Nijerya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Senegal, Solomon Adaları, Somali, Sudan, Uganda ve Yeni Zelanda.

Yenilik Partisi Genel Başkanı Öztürk Yılmaz’dan ‘Türkiye-Irak vize serbestisi’ yorumu: Akıl alır gibi değil

yeşil pasaport, meclis, kanun teklifi

Vize başvurularına ret oranları artarken 6 siyasi parti toplamda 19 çeşitli meslek gruplarına yeşil pasaport verilmesi için Meclis’e kanun teklifi verdi. Bakanlıklar ise ülkelerin yeşil pasaporta da vize koyacağından endişe duyup taleplere sıcak bakmıyor.

Kaynak: TELE1