Teröristler Viyana sokaklarını kana buladı: 4 ölü, 15 yaralı

Yayın tarihi: 2 Kasım 2020 Pazartesi 11:47 pm - Güncelleme: 3 Kasım 2020 Salı 6:04 pm

Avusturya’nın başkenti Viyana’da, beyazlar giyinmiş teröristler, 6 farklı yerde silahlı saldırı düzenledi. Saldırıda 4 kişi yaşamını yitirdi, 22 kişi yaralandı. Öte yandan saldırganın IŞİD sempatizanı olduğu açıklanırken, ülkede üç günlük yas ilan edildi.

Avusturya’nın başkenti Viyana’nın Schwedenplatz bölgesindeki bir sinagog yakınında silahlı saldırı meydana geldi. Avusturya İçişleri Bakanlığı, ölü sayısı 4’e yükselirken, 15 kişi de yaralandı. Öte yandan saldırganın IŞİD sempatizanı olduğu belirtilirken, ülkede üç günlük yas ilan edildiği açıklandı.

VİYANA YEREL BASINI: SALDIRGAN ARNAVUT KÖKENLİ

Yerel basında, öldürülen saldırganın Kurtin S. adlı 20 yaşında Arnavut kökenli bir gencin olduğu belirtildi.

Falter gazetesinin editörü Florian Klenk, Viyana’da doğup büyüyen Kurtin S’nin istihbarat servisleri tarafından takip edildiği ileri sürüldü. Saldırgan, Suriye’ye giderek IŞİD’e katılmak isteyen 90 Avusturya vatandaşından biri olarak biliniyordu. Fakat polis, eyleme geçeceğini tahmin etmiyordu.

Viyana’daki saldırıda yaralanan Türk genci dehşet anlarını anlattı

BİR SALDIRGAN ÖLDÜRÜLDÜ

Sinagog yakınlarında çok sayıda silah sesi duyulurken, saldırganın olay yerinden kaçtığı öğrenildi. Olaya ilişkin geniş çaplı soruşturma başlatıldı.

Öte yandan saldırganlardan birinin üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirdiği bildirildi. Ancak Avusturya İçişleri Bakanlığı, saldırganlardan birinin patlayıcı kemer taktığının doğrulanamadığını duyurdu. Viyana polisi, bir sonraki açıklamasında bir saldırganın öldürüldüğü, diğerinin kaçtığını açıkladı.

AVUSTURYA İÇİŞLERİ BAKANI NEHAMMER’DEN AÇIKLAMA

Avusturya’nın başkenti Viyana’daki çatışmalara ilişkin İçişleri Bakanı Karl Nehammer, “Şu an açık bir terör saldırısı altındayız.” ifadesini kullandı.

İçişleri Bakanı Nehammer, şehrin turistik bölgesi birinci Viyana’da polis ve saldırganlar arasında çıkan çatışmaya ilişkin yaptığı açıklamada detay paylaşmazken, “Şu an açık bir terör saldırısı altındayız.” şeklinde konuştu.

Öte yandan kamu yayıncı kuruluşu ORF’in İçişleri Bakanlığına dayandırdığı haberinde, olayda ilk belirlemelere göre bir polisin ağır yaralandığı, saldırganlardan birinin öldürüldüğü bir diğerinin ise yakalandığı bildirildi.

ORDU DEVREYE GİRİYOR

Avusturya İçişleri Bakanı, Viyana’daki terör saldırılarına karşı ordunun da devreye gireceğini duyurdu.

AVUSTURYA BAŞBAKANI’NDAN AÇIKLAMA

Saldırıların ardından açıklama yapan Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, “Polisimiz, bu korkunç terör saldırısının faillerine karşı kararlı bir şekilde hareket edecektir. Polis memurlarımızın bir faili ortadan kaldırabildikleri için mesudum” dedi.

VİYANA BÜYÜKELÇİSİNDEN UYARI

Saldırının ardından Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun’dan da uyarı geldi. Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Ceyhun, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Lütfen Viyana Polisi’nin açıklamalarını takip edin. Tehlike geçmedi! Hala teröristlerin masum insanlara saldırısı devam etmekte! Evde ya da bulunduğunuz mekanda kalın sokaklara çıkmayın! Polis “tehlike geçti” açıklaması yapmadan yaşamınızı tehlikeye atmayın.”

DIŞİŞLERİ’NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı’ndan, Viyana’da meydana gelen terör saldırısına ilişkin açıklama geldi. Saldırının kınandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Viyana’da meydana gelen terör saldırısı sonucunda ölü ve yaralıların olduğu üzüntüyle öğrenilmiştir. Saldırıyı şiddetle kınıyor, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. On yıllardır terörün her türlüsüyle mücadele eden Türkiye bu zor zamanda Avusturya halkı ile dayanışma içindedir.”

AB SALDIRIYI KINADI

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medyada hesabı aracılığıyla paylaşım yaparak saldırıyı kınadı. Michel, “Avrupa, yaşam hakkını ve insani değerleri ihlal eden bu korkakça saldırıyı güçlü şekilde kınamaktadır.” ifadesini kullandı.Kalbinin kurbanlar ve Viyana halkıyla olduğunu belirten Michel, “Avusturya’nın yanındayız.” dedi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda , “Viyana’da düzenlenen vahşi saldırı nedeniyle şoke oldum ve büyük üzüntü duydum.” ifadesine yer verdi. Von der Leyen, Avrupa olarak Avusturya ile dayanışma içinde olduklarını belirterek, “Nefretten ve terörden daha güçlüyüz.” dedi.

SALDIRININ HEDEFİNDE SİNAGOG MU VAR?

Avusturya Yahudi Topluluğu lideri Oskar Deutsch, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Şu anda sinagogun hedeflerden biri olup olmadığı söylenemez. Ancak kesin olan şey, hem Seitenstettengasse’deki sinagogun hem de aynı adresteki ofis binasının, ilk ateş edildiği sırada kapalı olduğu” dedi.

SALDIRININ KAMERALARA YANSIYAN GÖRÜNTÜLERİ

Düzenlenen saldırıda çok sayıda silah sesi duyuldu. O anlar bir vatandaşın kamerasına yansıdı;

İşte o anlar;

TERÖRİSTİN KAÇMAYA ÇALIŞTIĞI ANLAR KAMERADA

Saldırıyı düzenleyen teröristin kaçmaya çalıştığı anlar kameralara yansıdı.

TERÖRİSLERDEN BİRİ POLİSLE ÇATIŞTI

Saldırganlardan birinin ara sokakta polisle çatışığı anlar çevre sakinlerinin kameralarına yansıdı.

POLİS TERÖRİSTLERİ ARAMAK İÇİN MEKANLARI KONTROL EDİYOR

Öte yandan Avusturya polisinin, saldırının gerçekleştiği alanın yakınlarında teröristi aramak için tüm işletmeleri tek tek aradığı öğrenildi.

TERÖRİSTİN BİR VATANDAŞI ÖLDÜRDÜĞÜ ANLAR KAMERADA

METRO TÜNELLERİNDE OPERASYON

Viyana’da polisin teröristleri yakalamak için metro tünellerinde yaptığı operasyon böyle görüntülendi:

ŞÜPHELİLERİN YAKALANMA ANLARI KAMERADA