Eylemler Avrupa’ya yayılıyor… Viyana’da 50 bin kişi hükumeti protesto etti

Yayın tarihi: 16 Aralık 2018 Pazar 8:11 am - Güncelleme: 16 Aralık 2018 Pazar 8:12 am

Avusturya’nın birçok eyaletinden gelip başkent Viyana’da toplanan yaklaşık 50 bin kişi, iktidarda bir yılını dolduran aşırı sağcı koalisyonun Müslüman, göçmen karşıtı politikalarını ve işçilerin özlük haklarını sınırlayan kararlarını protesto etti.

Viyana’daki Westbahnhof tren garı önünde toplanan göstericiler, ‘Hükumet bu ülke için utanç’, ‘Aşırı sağcı hükümete hayır’ ve ‘Nazilere hayır’ yazılı pankartlar açtı.

Gösteride, anaokullarında getirilen başörtüsü yasağının ilkokullarda da uygulanması için yasa hazırlığı içindeki hükümete tepki gösteren ırkçılık karşıtı Linkswende grubunun, Türkçe ‘Başörtüsü yasağı ırkçılıktır’ yazılı pankartı dikkati çekti.

Irkçılık ve ayrımcılık karşıtı çok sayıda sivil toplum kuruluşunun yanı sıra çeşitli işçi sendikalarının da destek verdiği gösteride, hükümet karşıtı sloganlar atan eylemciler, şehrin önemli caddelerini trafiğe kapattı.

‘İŞÇİLERİN VE GELİRİ DÜŞÜK VATANDAŞLARIN SOSYAL HAKLARI KISITLANDIRDI’

Göstericiler, Hofburg Sarayı içindeki Kahramanlar Meydanı’na yürüdü. Meydanda yapılan konuşmalarda, hükumetin bir yıl içerisinde toplumu kutuplaştırıcı yasaları hayata geçirdiği, zenginlerin yanında yer alarak işçi sınıfı ve gelir düzeyi düşük vatandaşların sosyal haklarını kısıtladığı vurgulandı. Müslüman, göçmen ve mültecilerin hükumet tarafından ülkede yaşanan her sorunun sorumlusu gösterilmesine tepki gösteren eylemciler, son zamanlarda artan mültecilerin sınır dışı edilmelerinin durdurulmasını istedi.

Gösteride konuşan Öğrenci Birliği Sözcüsü Adrian Stiftung, hükumetin eğitim sisteminde yaptığı değişikliklerin çağdışı olduğunu, özgür eğitim sisteminin baltalandığını söyledi.