Mersin Yenişehir’de yıkılması planlanan bir binada kansere neden olabilen ‘asbestli malzeme’ söküm işlemleri tamamlandı. Asbestli olduğu laboratuvar incelemelerinde belirlenen 20 ton malzeme prosedürlere uygun bir şekilde söküldükten sonra paketlenerek, bertaraf edilmek üzere lisanslı araçla Ankara’ya gönderildi. Mersin Yenişehir Belediyesinin yıkılacak binalar için asbest güvenli raporu istemesiyle yapılan analizlerde binanın yapımında asbestli malzeme kullanıldığı tespit edilmişti.

Yenişehir ilçesine bağlı Akkent Mahallesinde yıllardır atıl durumda olan ve yıkılması planlanan bir binada asbestli madde kontrolü yapılmış ve binanın farklı yerlerinden alınan 50 numunenin 19’unda asbest maddesine rastlanmıştı. Mersin Yenişehir Belediyesi başta akciğer kanseri olmak üzere ciddi solunum hastalıklarına neden olabilen asbest tehlikesine geçit vermedi. Uzman ekipler tarafından yapılan asbest söküm işlemlerini ve tüm süreci yakından takip eden Mersin Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “Çevreyi ve insan sağlığını korumak gibi bir görevimiz var ve bu görevi en hassas şekilde sonuna kadar yerine getireceğiz.” dedi.

BAŞKAN ÖZYİĞİT, KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Havada asbestin olup olmadığını belirlemek için ölçümler de yapılan alanda incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, asbestin kanserojen bir madde olduğunu ve Türkiye’de 2010 yılında kullanımın yasaklandığını ifade etti. Kentsel dönüşüm alanlarına dikkat çeken Başkan Özyiğit, “Eski ve yıkımı planlanan bir binada asbest kontrolü sonucu alınan 50 numuneden 19’unda asbeste rastlanması ile birlikte asbestli bina yıkım kuralları uygulandı. Buradaki asbestli malzeme çevreye yayılmadan toplandı ve özel olarak imha edilmesi için Ankara’daki tesise göndereceğiz. Bu tür uygulamalara çevre ve insan sağlığına verdiğimiz önemin bir göstergesi olarak devam edeceğiz. Eğriçam Mahallemizde planladığımız kentsel dönüşüm çalışmalarında da bu uygulamayı yapacağız. Özellikle kentsel dönüşüm alanlarında bu uygulama çok önemli. Çevreyi ve insan sağlığını korumak gibi bir görevimiz var ve bu görevi en hassas şekilde sonuna kadar yerine getireceğiz. Ülkemizde asbest kullanımı 2010 tarihinde yasaklandı ve buna özen gösterilmesinin altı çizildi. Çünkü asbest kanserojen bir madde ve bunun insan sağlığına verdiği zararların büyüklüğünü biliyoruz. Bu süreçte asbestli malzemenin kullanımı ve asbestli malzeme bulunan binalarda asbeste tehlikesine geçit vermeyeceğiz. Yapacağımız tüm çalışmalarda bu konuda hassas olacağız. Bu alanda 20 ton asbetli malzeme toplandı. Ve bu çalışmalar yapılırken ortamda asbestin olup olmadığını tespit etmek için hava ölçüm cihazlarıyla ölçüm yapıldı. İnsan sağlığına vereceği ve türlü oluşumun karşısında olmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.