Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde 13 Şubat Salı günü siyanür atığının toplandığı alanda toprak kayması meydana geldi. Bakan Yerlikaya, 9 işçiye ulaşılamadığını söyledi. Facianın yaşandığı altın madenine giden TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ maden şirketinin köylülerle yaptığı anlaşmayı okuyarak "130 bin TL dağıtarak köylülerin canlarını ve kanlarını almışlar" dedi.

Erzincan’ın İliç ilçesinde, Anagold Madencilik şirketi tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması meydana geldi. Maden sahasında arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, facianın yaşandığı altın madenine gitti. TELE1'de yayınlanan Habere Doğru programında konuşan Yanardağ, şunları söyledi: https://tele1.com.tr/maden-faciasinda-yakinini-bekleyen-vatandas-isyan-etti-bize-para-verdi-kanimizi-emdi-1009300/ "2016'da buradaki köylüler ile maden şirketi arasında bir protokol yapılmış. Protokolun adı şu, anlaşmanın adı şu; ekonomik yer değiştirme ve geçim kaynaklarını destek protokolü. Her köylüyle yapılmış. O günün 2016'nın parasıyla 130 bin lira verilmiş. Yaklaşık bugünkü parayla biraz önce hesapladık sayın Deniz Yavuzyılmaz ile. 1,5 milyon TL ediyor bugünkü değeri ile. Döviz üzerinden bir değerleme yapıldığı zaman. Maddelerden biri şu; protokol Anagold tarafından destek alanlara tek bir ödeme olarak ve bir defaya mahsus olmak üzere 40 bin lira yakacak yardımı, 50 bin lira hayvancılık desteği, 40 bin lira da yem desteği olmak üzere toplam 130 bin lira yardım yapılmasını kapsamaktadır diyor. İşte bu para. Bu parayı vererek canlarını ve kanlarını almışlar. Bu para bu civardaki köylülere dağıtılmış ama başka maddeler var. Bağlayıcı cezai maddeler var. https://twitter.com/tele1comtr/status/1758121586014527709 Deniyor ki bir yerinde bunun; 'Alacer Gold Madencilik Anonim Şirketi'nin ortağı olduğu grup ve bağlı şirketlerin sürdürdüğü ve sürdüreceği tüm madencilikle bağlantılı projelere ilişkin muvaffakat verdiklerini, herhangi bir özel, idari veya adli başvuruda bulunmayacaklarını kabul, taahhüt ve beyan ederler.' Şimdi anlaşıldı mı niye buraya dayanışmaya gelmeye korkuyor köylüler?"

"ANLAŞMAYA UYMAYANLARA HACİZ GİDEBİLİR"

"Eğer herhangi bir özel, idari veya adli başvuruda bulunmayacaklarını taahhüt ettikleri halde bu anlaşmayı bozmaları halinde kapılarına haciz memurları dayanabilir. Ya para kesilir ya da para verilmişse geri alınmaya çalışılır. Şimdi bu ahlaksız bir sözleşmenin köylülerle buradaki çalışan işçiler, genellikle kırsal, köy kökenli işçiler. Aileleri burada, çevre köylerde yaşıyorlar. Dolayısıyla toprakla ilişkili, tarımla ilişkili ailelerin çocukları. Yani geleneksel bir sınıf bilincine sahip olan, karakter olarak işçi sınıfına dahil olmuş kesimler değil. Yeni işçileşen ama kendilerine birçok avantaj sağlanan yapılan bu ödemelerle onların gelecekteki şikayetlerinin dahi engellenmeye çalışıldığı bir protokolle karşı karşıyayız. Böyle bir protokolü kim neden yapar? Ancak suç işleyenler böyle bir protokol yapabilirler. Ancak suç işleme ihtimali olanlar böyle bir protokol yapabilirler."

Söz konusu anlaşma şu şekilde:

Yanardağ, "Benimle fotoğraf çektiren işçi arkadaşlarımız oldu. Ama konuşmayı reddettiler. Ben bu kadar dramatik bir tabloya gazetecilik yaşamımda hiç rastlamadım. Sayısız işçi eylemlerine katıldım. Ünlü Zonguldak madencilerinin o büyük, görkemli Ankara yürüyüşüne katıldım" dedi. https://twitter.com/tele1comtr/status/1758137825005092979