Veli Ağbaba, Mehmet Şimşek'in açıkladığı 'kamuda tasarruf' tedbirlerini "Kamuda tasarrufun faturası yine fakir fukara çocuklarına çıkıyor" sözleriyle eleştirdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi'ni açıkladı. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise Şimşek'in açıkladığı tedbirlere tepki gösterdi.
"Kamuda tasarrufun faturası yine fakir fukara çocuklarına çıkıyor" diyen Ağbaba, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Dar gelirli memurların servisleri kaldırılıyor. Atama bekleyen öğretmenlerin, atama bekleyen mühendislerin hayalleri yok ediliyor. Ama zenginlere tasarrufla ilgili bir tedbir yok. Kamuda tasarruf yapacaksan garanti ödemelerini dolardan Türk Lirası'na çevirsene. Elini tutan mı var?
Kamuda personel alımı sınırlandırılıyor. Madem sınırlayacaktın insanları KPSS’ye niye soktun? O bölümleri niye açtın? Yüzbinlerce sosyoloğu var, mühendisi var, işletme bitiren insanlar var... Bunların hayalleri başka bahara kalıyor. Ama maalesef sarayla ilgili bir tasarruf yok. Özel uçaklarla ilgili bir tasarruf yok. Tamamen göz boyamaya yönelik bir tasarruf tedbirleri olduğunu görüyoruz.
2023'te KPSS’ye 1 milyon 799 bin kişi girmiş. Bunlara 'dur' diyorsun. Sınava sokmuşsun 'bekle' diyorsun. Ama tasarruf etmen gereken kalemlerden tasarruf etmiyorsun. Özel uçakları sat, saray biraz tasarruf etsin. 4-5 tane sarayı var. Şimdi bir de İstanbul’da Haliç’te bir çalışma ofisi yapıyor. Hala şatafat, israf devam ediyor. Bir saltanatla karşı karşı karşıyayız. Lale devrinden daha fazla israf ve şatafat var. Bunlar sonlandırılmadığı sürece fakirden fukaradan tasarruf ederek, ne enflasyonu düşürebilirsin, ne de işsizliği azaltabilirsin. Sadece göz boyamakla kalırsın.
Kamuda tasarrufun sonu işsizlik olmamalı. Atama bekleyenlerin yıllarca umutları yok edilmemeli. İşsizlik çok daha fazla sosyal patlamalara ve büyük yıkıma sebep olabilir. Tasarruf yapacaksan bakanların koruma ordularını azalt, makam araçlarını azalt. Hala göz boyamakla meşguller. Dünyanın en fazla makam aracına sahip ülkelerinden biriyiz. 130 bin makam aracı var. Dünyanın en büyük araç üreticisi Almanya’nın 9 bin, Fransa’nın 8 bin, Türkiye'nin 130 bin makam aracı var. Beyler koruma ordularıyla gezmeye devam ediyorlar. Ama memurdan tasarruf etmeye çalışıyorlar."