laştırma Bakanı Cahit Turan mega projelere hazineden 2017 yılı için 1 milyar 743 bin 637 TL ödendiğini açıkladı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün 2018 yılı 10 aylık ortalama otomobil eşdeğerinin 80 bin seviyesinde olduğunu bildirdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, projelerin önemlilerini, öncelikli olanlarını ve yap-işlet-devret yöntemiyle yapabileceklerini, finansman bulabileceklerini ilgili mevzuat gereğince yap-işlet-devret yöntemiyle yaptıklarını belirterek, “Keşke bütün projeleri yap-işlet-devret yöntemiyle yapabilsek.” dedi.
Turhan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün (SHGM), 2019 yılı bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Köprü ve otoyollara verilen Hazine garantilerine ilişkin sorulara Turhan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün 2018 yılı 10 aylık ortalama otomobil eşdeğerinin 80 bin seviyesinde olduğunu bildirdi.
GARANTİ EDİLEN GELİR 2.5 MİLYAR LİRA ELDE EDİLEN 733 MİLYON LİRA
Garanti edilen gelirin KDV hariç 2 milyar 473 milyon 465 bin 448 lira olduğu bilgisini veren Turhan, “Elde edilen gelir, 2017 yılı için 733 milyon 80 bin 391 liradır. Ödenen garanti gelir 1 milyar 743 bin 637 liradır.” diye konuştu.
Osmangazi Köprüsü, Avrasya Tüneli ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü için araç geçiş garantisi bulunuyor.
ARADAKİ FARKI DEVLET ÖDÜYOR
Yap-işlet-devret modelli projelerde işletici firmalarla yapılan sözleşmelerde günlük veya yıllık olmak üzere çeşitli araç geçişi taahhütleri bulunuyor. Şayet geçiş taahhütleri tutturulamazsa devlet aradaki fark için işletici firmaya ödemede bulunuyor. Ödemelerse, geçiş ücretleri dövize endeksli olduğu için döviz bazında yapılıyor.
Daha önce, sözleşmeye göre Yavuz Sultan Selim Köprüsü için 10 yıl işletmeci olan ICA firmasına yılda 135 bin araç geçişi garantisi verildiği açıklanmıştı. Bunda geçiş ücreti olarak 3 dolar + yüzde KDV öngörülmüştü.
Son olarak, Ocak-Eylül döneminde köprü ve otoyollardan elde edilen geliri açıklayan Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Osman Gazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli’ne ilişkin istatistikleri paylaşmamıştı.
YAP-İŞLET-DEVRET İHALELERİNİN TOPLAMI 131 MİLYAR LİRA
Turhan, yap-işlet-devret yöntemiyle ihale edilen işlerin toplam tutarının 131 milyar lira olduğunu açıkladı.
Buna göre, 2019 yılı bütçesinde Avrasya Tüneli’ne ayrılan Hazine garantisi ödenek teklifi 167 milyon lira.
AVRASYA TÜNELİ İÇİN 123 MİLYON LİRA ÖDEME
Yıllık 25,6 milyon araç geçişi garantisi verilen Avrasya Tüneli’nde 2017’de yaklaşık 15 milyon araç geçtiği açıklanmıştı. İşletmeci firmanın aradaki fark nedeniyle devletten 123 milyon lira alacağı bildirilmişti.
Tüneli 24 yıl beş ay boyunca Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ) işletecek. Bu sürenin ardından tünel kamuya devredilecek.
Kuzey Marmara Otoyolu ile Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu için ödenecek toplam Hazine garantisi ödenek teklifinin 3 milyar 550 milyon lira olduğu açıklandı