Adıyaman'da tütün üreticileri eylem yaptı. Bir tütün üreticisinin eylemde "Tırşikçi kapitalistlere hayır" diye bağırması ise gündem oldu.

Yeni düzenlemeye göre 1 Temmuz’dan itibaren tütün üreticilerinin yetki belgesi almadan ve bildirimde bulunmadan ticaret yapması yasaklandı. Bunun üzerine Adıyamanlı tütün üreticileri Çelikhan’da yolu kapatarak eylem yaptı. Eylem sırasında İbrahim Cinbaş’ın çektiği bir video sosyal medyada gündem oldu. Traktörün üzerinde konuşma yapan bir tütün üreticisinin "Ahmet Aydın denen şahıs bu işi ranta dökecek" dediği sırada dinleyenlerin arasından bir ses "Tırşikçi kapitalistlere hayır" diye bağırdı.

"EKMEĞİMİZİ ELİMİZDEN ALIYORLAR"

O tütün yetiştiricileri yeni düzenlemeyle ilgili kaygılarını anlattı. Mezopotamya Ajansı'na konuşan ve merkez Tekpınar Köyü'nde yaşayan Abuzer Keklik, bölgedeki binlerce insanın tek geçim kaynağının tütün olduğunu söyledi. Tütün yetiştirmenin ‘yetki belgesi’ ile yasaklanacağını hatırlatan Keklik, "Kooperatifleştirileceği söyleniyor. Yani ranta açılacak. Birkaç kişinin zengin olması için yapılıyor. Bu köyün başka bir geçim kaynağı yok. Kuru tarımı maliyetlerden kaynaklı zaten yapamıyoruz. Her şeyimizi tütünle karşılıyoruz. Şayet bu tütünde yasaklanırsa, buradaki insanlar hamallık için başka illere göç etmek zorunda kalacak" dedi. Yasağa karşı direneceklerini söyleyen Keklik, "Tütünümüzü kimseye yedirmeyeceğiz. Çünkü başka çaremiz yok. Yani bu topraklarda 10 dönüm ektiğimiz tarlada en fazla 400 kilogram tütün elde edebiliyoruz. Bakın masrafları bile karşılamıyor. Bir olup direneceğiz. Tütünümüzü ortadan kaldırıp, bizi açlığa mahkum etmeye çalışıyorlar. Bu işi bırakmamız için yapıyorlar. Ektiğimiz tütüne kaçak diyorlar. Hayır, bu tütün yıllardır bu topraklarda üretiliyor. Ekmeğimizi elimizden alıyorlar" ifadelerini kullandı.

"AMAÇ KÖYLÜYE ORTAK OLMAK"

Aynı köyde yaşayan ve yetiştiricilik yapan Abuzer Büyükkaya ise şunları söyledi: "Bu köyün yüzde yüzü tarım ile geçimini sağlıyor. Başat geçim kaynağımız ise tütündür. Şu an kendi yerli tütünümüzü yasaklamaya çalışıyorlar. Resmen tütünümüze el konuluyor. Bu yasa ile tütünümüzün yüzde 50’sine ortak olacaklar. Geri kalan yüzde 50’nin yarısını da vergi olarak veriyoruz. Çünkü tarım girdilerinin vergisi de var. Yani bu şekilde devlete çalışmış oluyoruz. Bize yüzde 20 kalıyor. Biz tütünümüze sahip çıkıyoruz. Yasanın amacı köylüye ortak olmaktır. Bu köyde 500 kişi yaşıyor. Devlet bu insanları çalışıp çalışmadığını dahi bilmiyor. Bu köyde yaklaşık yıllık olarak 200 ton tütün üretiliyor. İnsanlar bu tütün ile geçiniyor." Öte yandan 'tırşikçi' ifadesi Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde halk arasında 'pozisyon değiştiren ilkesiz kişiler' için kullanılıyor.