Türkmenistan devletinin pasaport işleminde mevzuat değişikliğine gitmesi, ve sınırlarını kapatması, Türkiye'de yaşayan yüzbinlerce Türkmenistan vatandaşını zor duruma düşürdü. Süresi geçen pasaportların konsoloslukta yenilenmemesi nedeniyle Türkiye'deki Türkmenistan vatandaşları ne ülkelerine dönebiliyor ne de burada çalışabiliyor.
Türkiye'de 1 milyon 500 bine yakın
Türkmenistan vatandaşı bulunuyor. Bu insanların çoğu ülkesinde iş imkanı bulamayıp çalışmak için gelenler. Geri kalan kısım da üniversite öğrencileri. Türkiye'deki
Türkmenistan konsolosluğu, süresi biten pasaportlar için vatandaşlarına 6 ay geçerliliği olan evrak veriyor. Ancak bu evrak, çalışma izinleri açısından devlet dairelerinde bir işe yaramıyor.
https://tele1.com.tr/koronavirusu-yok-sayan-turkmenistan-hukumeti-zaturre-teshisi-koymayi-da-yasakladi-272310/
Türkiye’de yaşayıp, burada evlenen ve çifte vatandaşlığı bulunan Ayna D., Türkmenistan devletinin tutumunu Bodrum'da protesto etti. Ayna D. yaşadıkları zorluğu şöyle anlattı:
https://tele1.com.tr/10-fotografta-dunyanin-en-ilginc-ulkelerinden-turkmenistan-277534/
"Ben Türkmenistan uyruklu vatandaş Ayna, sadece isim vermek zorundayım, çünkü bizim devletimiz ülkemde kalan akrabalarımızı eş dostlarımızı tehdit ediyor. Şu an sadece Türkiye' de 1 milyon 500 bine yakın Türkmenistan vatandaşı bulunuyor.
Bu insanların çoğu kendi ülkemizde iş imkanları olmadığı için çalışmak için gelenler. geri kalan bir kısım üniversite öğrencileridir. Hepsinin de şu an tek sorunu pasaportlarının süresinin bitmesidir. Türkmenistan devleti insanlarını hiçe sayıyor. Fark etmiyor herhangi bir başka devlette de olsak bile bu pasaportları konsolosluklar değiştirmiyor. Bu pasaportların değişmesi için bizim ülkeye geri dönmemiz talep ediliyor. Ama sınırlar kapalı. Pandemi olsa bile, bizim ülkemiz hariç, dünyanın her yerinde sınırlar açık. Ben bütün ulusa, insan hakları örgütlerine, bütün halkımın adına sesleniyorum, bizim sesimizi duyun, yardım eli uzatın. Bizi bizim devletimiz ne hastalarını ne de ölülerini kabul ediyor, hiç bir şekilde ülkeye girmeye izin verilmiyor. Biz savaşmayan ülkenin, mülteci halkı olduk."
"ZULME SESSİZ KALMAK İSTEMİYORUM"
“Çifte vatandaşım. Türkiye vatandaşı, bir de Türkmenistan vatandaşıyım. Ben, Türkmenistan’da yapılan bu zulme sessiz kalmak istemiyorum. Biz şu an, Türkmenistan halkı olarak bazı konularda mağduriyet yaşıyoruz. Süresi geçen pasaportlar, konsoloslukta yenilenmiyor artık. Bizim Türkmenistan’a gidip, orada yenilememiz gerekiyor. Ama ülkeye gittiğimizde, can güvenliği konusunda tereddütlerimiz bulunuyor. Bunu sadece ben yaşamıyorum; öğrencilerimiz, çalışanlarımız, dışarıda bulunan vatandaşlarımız hep yaşıyor.
"PASAPORTLAR KONSOLOSLUKLARDA YENİLENSİN"
Türkmenistan halkı olarak pasaportların burada yenilenmesini talep ediyoruz. Burada oturma izni alamıyoruz, çalışma izni de öyle. Pasaport olmadığı için, çalışanlara sigorta yapılmıyor . Anayasa’ya eklenen bir madde ile, bir ülkenin vatandaşlığını seçmem gerekiyor. Türkiye’de 1.5 milyona yakın Türkmenistan vatandaşı bulunuyor.
Pandemi şartları gereği bu protesto eylemini kalabalık bir grup ile gerçekleştiremedik. Evimin önünde hazırladığım döviz ve posterler ile yanımda bir arkadaşımla yapıyorum bu protestoyu. Ama Türkiye’de bulunan birçok Türkmenistan uyruklu halkı ilgilendiriyor bu durum. Çoğunlukla bu tehditler yakınlarımızın hapse atılmasıyla kalmıyor, çalıştığı işlerden de kovuluyorlar. Bu diktatör rejimi benim ülkemin insanlarını birer köle görüyor, kendi vatandaşlarını umursamıyor."
[caption id="attachment_409991" align="aligncenter" width="751"]
Türkmenistan devletini protesto eden Ayna D., Birleşmiş Milletler İnsan Hakları örgütüne "Bu zulmü görün" çağrısı yaptı.[/caption]